Vystavili kostýmy slovenských divadelných hviezd

Prvou vernisážou v novej divadelnej sezóne Domu umenia Piešťany otvorili v utorok 3. septembra výstavu dizajnérov a dizajnérok divadelného kostýmu. Z príbehu do príbehu, ako znie názov výstavy, divákov prenesú nielen samotné kostýmy, ale aj skice a texty.


Divadelné kostýmy môžete zblízka vidieť v Galérii Domu umenia. (Autor: am)

V opere, balete, alebo činohre nejde len o samotné umelecké výkony. „To, čo vidíme na scéne, je podčiarknuté nielen tvorbou scénických výtvarníkov, ale aj kostymérmi. Sú to ľudia, ktorí počas prípravy toho ktorého umeleckého diela spolupracujú s mnohými osobnosťami,“ povedala Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia. Pripomenula tiež, že okrem estetickej kostým spĺňa aj úžitkovú funkciu a je veľmi dôležité, aby sa v ňom umelec cítil ľahko, nebol mu na príťaž a podčiarkol podstatu umeleckej postavy.

Práve preto celý proces tvorby jednej z neodmysliteľných súčastí umeleckých predstavení stojí za povšimnutie a zaslúži si samostatnú výstavu, ktorú v Dome umenia realizuje Divadelný ústav Bratislava. „Väčšina našich návštevníkov vie, že v septembri otvárame ďalšiu umeleckú sezónu, a práve kostýmová tvorba do prostredia slávnostného otvorenia sezóny patrí,“ skonštatovala riaditeľka. Kým v Dome umenia štartuje 39. sezóna, scéna Slovenského národného divadla otvára jubilejnú stú sezónu.

Výstava, ktorú otvoril kurátor Miroslav Daubrava, vo svojom umelecko-odbornom stvárnení dokumentuje takmer celé dejiny kostýmového výtvarníctva na Slovensku. Vystavené sú kostýmy, v ktorých na pódiu stáli Emília Vášáryová, Martin Huba či Marta Sládečková.

Umelecká stopa kostýmových dizajnérov je nezmazateľná takmer vo všetkých divadlách na Slovensku. Ich tvorivé výsledky predstavujú neodmysliteľnú súčasť dejín nášho divadla. Výstava zachytáva celý príbeh vzniku kostýmu – od počiatočného návrhu až po jeho výslednú podobu na javisku. Od prvotnej eufórie, myšlienky, režijnej interpretácie, veľkého množstva skíc a náčrtov, výberu a kombinovania látok, vzorkovníc a rôznych štylizácií až po finálny výsledok. Je to sonda do tvorivých metód kostýmových dizajnérov a dizajnérok, do ich dialógov s prítomnosťou a minulosťou a do imaginácie, ktorú uplatňujú v kostýmovej tvorbe. Desiatky vybraných kostýmových výtvarníkov a výtvarníčok, rozdielnosti v ich uvažovaní a prístupy k uchopeniu témy ponúkajú pestrú a obsažnú koláž prezentovaných artefaktov. Rukopis každého kostýmového dizajnéra má osobitý štýl, individuálny výraz a používa svojbytné výrazové prostriedky. Množstvo výtvarných techník a rukopisov nie je súborom receptov ani predpisom, akými sa v tejto oblasti uberať. Je to vesmír inšpirácií a priestoru pre vytváranie vlastných príbehov.

Do tohto vesmíru sa môžete ponoriť návštevou Galérie Domu umenia. Výstava bude prístupná do 29. septembra. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek