Mládežnícky spevácky zbor uviazol v Japonsku kvôli tajfúnu

Členovia trnavského speváckeho zboru Cantica Nova v dôsledku tajfúnu, začiatkom týždňa, nestihli lietadlo a uviazli na tokijskom letisku Narita. Najprv prespávali v letiskovej hale a spevom spoločne bavili letisko. Čo si všimli zahraničné i miestne médiá. Neskôr sa o nich postaralo slovenské veľvyslanectvo. Domov sa vrátili so štvordňovým meškaním až vo štvrtok neskoro večer.


Prvé dni prespávali mládežníci na zemi letiskovej haly (Autor: FB Cantica Nova )

„Tajfún sa najsilnejšie prejavil práve v oblasti medzi Tokiom a letiskom Narita. Bolo odstavené metro, zaplavené diaľnice, na cestách popadané konáre. Cesta na letisko, ktorá obvykle trvá 1,5 hodiny nám za takýchto podmienok trvala deväť hodín,“ ozrejmil príčinu zmeškania letu Kalapoš na dnešnom stretnutí s novinármi. Lietadlo na výpravu 37 spevákov a šiestich členov sprievodu pol hodinu čakalo, potom však odletelo bez nich. Letenky smerom na Slovensku neboli k dispozícii, prípadne vždy len niekoľko kusov a s komplikovanými prestupmi.

Spevom spríjemňovali čakanie aj ostatným cestujúcim čo si všimli aj Japonské médiá  (Autor: FB Cantica Nova )

Členovia zboru zostali začiatkom týždňa v areáli letiska, v ktorom boli zakrátko vypredané všetky obchody aj reštaurácie. Po tom, ako oslovili veľvyslanectvo SR, sa podľa Petra Cáka z organizačného štábu umeleckého zájazdu začala situácia meniť k lepšiemu.

O ich situácii sa dozvedel aj Úrad vlády SR, kancelária prezidentky a príslušné ministerstvá. Veľvyslanectvo zabezpečilo hotel, ktorý bude uhradený z rezervy predsedu vlády Petra Pellegriniho, podarilo sa zabezpečiť v dvoch skupinách aj let smerom domov. V ponuke bola aj možnosť využiť vládny špeciál, napokon nebol potrebný.

O príbehu trnavských mládežníkov sa dozvedelo celé Japonsko  (Autor: FB Cantica Nova )

Po zmeškanom odlete bol podľa prezidentky zboru Lucie Horníkovej medzi študentmi stres, keď začalo pomáhať veľvyslanectvo, nálada sa zlepšila. Okrem troch dohodnutých koncertov v Tokiu mal zbor aj tri neplánované vystúpenia na letisku, ktoré mu priniesli vďaka sociálnym sieťam popularitu na celom svete.

Podľa trnavského župana Jozefa Viskupiča sa v prípade neodbrovoľne predĺženého pobytu trnavských študentov v Japonsku ukázalo, že keď treba dokážu naplno zabrať všetky zložky štátu aj samosprávy. Trnavský samosprávny kraj sa postaral o prepravu všetkých členov výpravy z letiska vo Schwechate do Trnavy.

Spevácky zbor Cantica Nova domov do Trnavy dorazil vo štvrtok v noci  (Autor: FB TTSK )

Spevácky zbor Cantica Nova v tomto roku oslavuje 50. výročie svojej existencie. Trnavu a Slovensko reprezentoval od 1. septembra na Festivale východoeurópskej hudby v Tokiu a absolvoval aj ďalšie dva koncerty v Tokiu. Umelecký program dopadol podľa Kalapoša na jednotku, neplánované vystúpenia na letisku boli hviezdičkou za touto jednotkou.

pror/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav