Horúcim parafínom vytvára umelecké divy

Tohtoročný september v piešťanskom Dome umenia bude sprevádzať aj výstava malieb výtvarníčky MichaEly Bodnárovej. Výstavu, ktorú tvorí výber diel vytvorených technikou enkaustiky, otvorili v Zrkadlovej sieni v stredu 4. septembra slávnostnou vernisážou.


Výtvarníčka MichaEla Bodnárová predstavila svoje diela. (Autor: am)

MichaEla Bodnárová vystavila výber enkaustík, ktoré vznikli za posledných desať rokov, čiže v podstate od začiatku, čo sa venuje tejto technike. V Zrkadlovej sieni sa objavili osobné motívy autorky, ale aj príroda či abstrakcia. Niektoré diela sú dokonca maľované na ľanovom plátne, ktoré je staré viac ako sto rokov.

Rozmermi najväčšie sú diela z magisterskej práce autorky s názvom Obrazy tieňov, tiene obrazov – Ženy môjho rodu. Zachytávajú vzájomné prelínanie, zrkadlenie portrétu autorkinej starej mamy spolu s vlastným autoportrétom. Najnovšie sú doružova ladené diela Snívanie, pričom výtvarníčka vraví, že málokedy je spokojná so svojimi obrazmi, no tieto má skutočne rada.

Enkaustika je maliarska technika, pri ktorej sa ako farbiace médium používa roztavený farebný vosk. „Do parafínu sa potom primiešavajú pigmenty, ja pridávam olejové farby z tuby do vodného kúpeľa, v ktorom si rozpúšťam parafín. Musí sa to veľmi rýchlo nanášať, lebo ide o sekundy, počas ktorých hmota na štetci tuhne. Dodatočne sa na plátne dá do formy parafínu vstupovať žehličkou či rozpúšťať ho teplovzdušnou pištoľou,“ porozprávala nám o procese tvorby M. Bodnárová, ktorú podľa jej slov na enkaustike veľmi baví vrstvenie, preškrabávanie. Na tejto technike ju fascinuje aj fakt, že nikdy nevie, čo napokon presne z jej práce vznikne.

Riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová vyjadrila veľké potešenie, že sa túto výstavu podarilo zrealizovať, pretože diela enkaustiky v kultúrnom stánku často nevystavujú. „Táto výstavná sieň je naozaj netypická, je ozvláštnená zrkadlami a nie je v nej prirodzené svetlo. Sú umelci, ktorí sa zľaknú a nechcú tu vystavovať, no potom sú takí, ktorí tento priestor vnímajú ako výzvu a rozhodnú sa svoje diela vystaviť. Toto bol prípad aj Michaely Bodnárovej a myslím si, že urobila dobre, lebo výstava vyzerá veľmi vkusne a zaujímavo,“ skonštatovala riaditeľka a doplnila, že väčšinou sa v Zrkadlovej sieni môžeme stretnúť s trojrozmernými dielami.

To, že išlo o akúsi výzvu, potvrdila i autorka: „Najprv som sa toho priestoru bála, ale výsledok ma veľmi milo prekvapil. Vyzerá to originálne.“

Bjeloševicová napokon prezradila, že sa s autorkou dohodli aj na ďalšej výstave, ktorá by sa podľa prvotných informácií mala uskutočniť na jar budúceho roka. Aktuálnu si môžete prezrieť do 29. septembra. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín