Dom umenia predstaví farebný svet Rómov

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 14. septembra 2019, 10:00

Keď sa na svet prestaneme pozerať čiernobielo, prekvapí nás svojimi farbami! V utorok 17. septembra o 19.00 h si v Dome umenia Piešťany prídu na svoje všetci tí, ktorí milujú temperament, farebnosť, pestrosť a živelnosť. Prichádza totiž tanečné predstavenie Gadžo expres.


Temperamentné predstavenie vás vnesie do tajov rómskej kultúry. (Autor: Ctibor Bachratý)

Tanečno-divadelná inscenácia Gadžo expres zbúrala zaužívané stereotypy verejnosti majoritného obyvateľstva o rómskej kultúre. V prvom rade šlo o stereotypy tanečné. Bežne, keď tanečníci napodobňujú rómske tance, robia to veľmi afektovane a prehnane, až zábavne. Rómovia však vôbec netancujú afektovane, ale práve naopak, veľmi jemne, prirodzene.

Inscenáciu pripravila režisérska dvojica Marianna Luteránová a Ján Luterán. V tvorivom tíme sa stretli tanečníci, choreografi, režiséri, hudobníci a etnológovia, ktorí sa venujú prezentácii a uchovávaniu tradícií. Ukázali, že aj uprostred rómskych osád ešte stále prežíva fascinujúca kultúra, ktorá by nemala upadnúť do zabudnutia. Počas skúšok na predstavenie trénovali herci priamo v rómskych osadách. Nenechajte si ujsť strhujúci tanečný príbeh o láske, smrti a živote. O choreografiu sa postaral Vladimír Michalko, hudbu skomponovali Jureš Fallgrapp Líška, Michal Noga. Pedagogickú prípravu a spoluprácu mali na starosti Linda Luptáková, Alfred Lincke, Peter Vajda, Martina Kupcová, Libuša Bachratá, Ivana Šusterová. V kočovnom predstavení o priateľstvách, nepriateľstvách a o živote Rómov účinkujú skoro všetci autori s tanečnou skupinou Partia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela