Štát samosprávam neplatí za prenesené kompetencie toľko, koľko by mal

Štát samosprávam neplatí za výkon prenesených kompetencií to, čo by podľa ústavy mal. Vyplýva to z auditu preneseného výkonu štátnej správy, ktorý uskutočnilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Audit podľa hovorcu ZMOS Michala Kaliňáka dokazuje, že v jednotlivých oblastiach samosprávy sponzorujú štát. Kaliňák poukázal na to, že štát ani nemá vytvorené mechanizmy na to, aby vedel, koľko financií potrebuje na zabezpečenie preneseného výkonu štátnej správy. Okrem toho, vo viacerých oblastiach štát objem finančných prostriedkov na krytie týchto nákladov za posledných 15 rokov vôbec nemenil. „Takže v tomto kľúčovom prvku, financovaní, stojí celý systém na vode,“ konštatoval Kaliňák. Obce preto musia často zabezpečovať prenesený výkon štátnej správy z vlastných prostriedkov, čo je porušením zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy.

Audit poukázal na to, že v najdrahšej oblasti, ktorou je školstvo, existuje celý rad činností, ktoré obciam štát nefinancuje vôbec. „V tomto smere sú viditeľné aj nedostatky v príslušnej legislatíve, pretože viaceré činnosti, ktoré obciam jednoznačne vznikli v dôsledku prenesenia pôsobností štátnej správy, nie sú v legislatíve označené ako výkon štátnej správy a v zmysle platných pravidiel sa teda pokladajú za samosprávnu pôsobnosť,“ vysvetlil Kaliňák. Univerzálne prenesenie pôsobností na všetky obce bez rozdielu ich veľkosti alebo pripravenosti vnáša podľa Kalilňáka do systému mnoho problémov. Legislatíva napríklad nedáva odpoveď na otázku, či každá obec má povinnosť zriadiť základnú školu alebo je to len jej právo.

Kaliňák pripomenul, že v roku 2001 sa predpokladalo, že výkon decentralizovaných kompetencií sa bude postupne upravovať tak, aby čo najlepšie fungoval. „Nestalo sa tak, a každodenná realita ukazuje, že je to na škodu veci. Systém namiesto jeho ďalšieho rozvoja ustrnul a v niektorých oblastiach degraduje,“ uzavrel Kaliňák. ZMOS audit uskutočnil v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela