S Cate Blanchett príde do Piešťan kultový režisér

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 10. septembra 2019, 13:28

Američan Richard Linklater sa najviac zviditeľnil snímkou Chlapčenstvo, ktorá bola nominovaná na Oscara.

Americká herečka Cate Blanchett

Piešťany v druhý septembrový týždeň privítajú jedného z najviac oceňovaných režisérov v súčasnom filmovom svete. 

Ako informoval PR manažér Cinematiku Peter Konečný, režisér Richard Linklater predstaví počas filmového festivalu svoj najnovší snímok s názvom Where’d You Go, Bernadette (2019). 

Ďalší z jeho režisérskych počinov – film Chlapčenstvo – patril pred štyrmi rokmi  ku horúcim favoritom na Oscara. Zlatú sošku však v silnej konkurencii (Americký sniper, Kód Enigma) nakoniec nezískal.

Režisér Richard Linklater. Zdroj foto. Imdb.com

Otvorí brány festivalu

Richard Linklater bude jednou z hlavných hviezd Cinematiku, organizátori mu udelili česť otvoriť brány 10. ročníku filmového festivalu v Piešťanoch.

Päťdesiatdeväťročný rodák z Houstonu má na konte Zlatý glóbus, cenu BAFTA, Strieborného medveďa z Berlinale aj hneď päticu oscarových nominácií.

Jeho filmy sa pravidelne objavujú v programoch najprestížnejších svetových festivalov, od Cannes cez Benátky až po San Sebastián. 

Nebude však sám. Spolu s ním príde aj ďalšie veľké meno zo “strieborného” plátna: Cate Blanchett.

Herečka Cate Blanchett. Zdroj foto: facebook.com/cateblanchett

Novinka v kinách

Hollywoodska megastar obsadila hlavnú rolu v Linklaterovom najnovšom filme Where’d You Go, Bernadette (2019), ktorý vznikol na motívy rovnomenného bestselleru Marie Semple.

Austrálska herečka v ňom stvárňuje postavu Bernadette Fox, niekdajšej prominentnej architektky, ktorá kariéru vymenila za rodinu – a akosi sa v tom úplne stratila. 

Séria nešťastných náhod a konfliktov však Bernadette postrčí, takpovediac, cez okraj a núti ju opustiť zažitý stereotyp. 

Matka a manželka zo dňa na deň hádže celý svoj život cez plece, aby sa znovu spojila so svojím kreatívnym, odvážnym a cieľavedomým „ja“ pri ambicióznom projekte, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako absolútne šialenstvo. 

Snímka mala svoju premiéru 16. augusta na Slovensku a premietať ju budú aj v Piešťanoch.

14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. až 15. septembra v Piešťanoch. 

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav