Dva milióny chce riaditeľ nemocnice od radnice

Riaditeľ Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Štefan Kóňa sa sťažuje na parkovaciu politiku mesta. Za tým účelom zrejme zorganizoval petíciu zdravotníkov. Petícia sa dožaduje prehodnotenia poslaneckého uznesenia, ktorým sa ruší platnosť predplatených ročných parkovacích kariet na miestach v tesnom dotyku s nemocnicou a na parkovisku na Nálepkovej ulici.


Jozef Vojčiniak (Autor: pror)

Vraj jeho zamestnanci budú zmenou mestskej politiky postihnutí. A výšku tohto postihu vo svojej sťažnosti aj vyčíslil. Podľa údajov, ktoré v sprievodnom liste riaditeľ Kóňa uviedol, nemocnica zamestnáva 481 zamestnancov, z toho viac ako dve tretiny sú zdravotníci, ktorí pracujú v nemocnici 24 hodín sedem dní v týždni. A ak budú využívať platené parkovanie v centre mesta, bude to každého z nich stáť 336 eur mesačne.

A my túto riaditeľovu kupeckú matematiku doplníme o ďalšie čísla. Pri údajoch o počte zamestnancov 481, ktoré Kóňa uvádza, je mesačne suma parkovného od novembra pre všetkých dohromady 161 616 eur. Ak toto číslo vynásobíme dvanástimi, dostaneme ročný poplatok vo výške až 1 939 392 eur.

Obyvatelia mesta sa teda majú ročne zrieknuť takmer dvoch miliónov, ktoré by posilnili mestskú kasu, v prospech zamestnancov nemocnice. Tieto peniaze idú totiž priamo do mestskej pokladne.

Paradoxom je, že to žiadať vôbec nemusí, nakoľko nemocnica má svoje vlastné priestory, kde môžu zamestnanci parkovať. Ako píšeme v inom článku, ide o areál vzdialený od nemocnice asi desať minút pešej chôdze – opustený a rozpadnutý Krošlákovec.

Zanedbaný Krošlákovec nie je jediné diletantstvo manažmentu nemocnice za posledné dve desaťročia. Diletantstvom riadiacich pracovníkov je aj rozpadávajúca sa poliklinika pri výpadovke na Drahovce. Rovnakou stupídnosťou vedenia je aj otváranie ambulancií v objekte na Winterovej ulici, ktorý bol primárne určený ako lôžková časť nemocnice.

A tak kým pacienti a personál hromžia, lebo v turistickom centre mesta nemajú kde poriadne parkovať, objekty, kde by to šlo bez problémov, nemocnica opúšťa či necháva rozpadnúť.

V oblasti zabezpečovania zdravotnej starostlivosti to však nie je v Piešťanoch ničím iným ako tým, čo sa deje so zdravotníctvom v celej republike. Diletantské a nesystémové rozhodnutia manažmentov zdravotníckych zariadení neustále požierajú milióny, ale aj napriek tomu je úroveň zdravotníctva v dezolátnom stave.

A tento stav v kúpeľnom meste najviac alegorizuje piešťanský Krošlákovec. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel