Kúpeľná dvorana oslávila 125 rokov existencie

Je neodmysliteľnou súčasťou piešťanského mestského parku, obyvatelia i hostia si na jej terase radi vychutnajú kávičku a podstatná časť budovy uchováva hmotné spomienky, dôkazy života našich predkov azda nevyčísliteľnej hodnoty. Reč je o Kúpeľnej dvorane, prvom polyfunkčnom objekte, ktorý vznikol v Piešťanoch pred 125 rokmi. V nedeľu 8. septembra jej priaznivci pomyselne priali všetko najlepšie.

Kúpeľná dvorana je súčasťou piešťanského parku už 125 rokov. Foto: FB Piešťany -History

Oslavné podujatie začalo prezentáciou historických automobilov a dobových kostýmov. Pokračovanie patrilo otvoreniu výstavy historických fotografií a pohľadníc, ktoré zachytávajú Kúpeľnú dvoranu v rôznych momentoch.

Ako prezradil Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera, ktoré taktiež v Kúpeľnej dvorane sídli, osud budovy bol veľmi zaujímavý. „Keď si Alexander Winter prenajal kúpele, tak prvým jeho počinom bolo založenie nemocnice. Ale vôbec prvou budovou, ktorú Winterovci v Piešťanoch postavili, bola budova Kúpeľnej dvorany,“ povedal riaditeľ. A. Winter si na pomoc zavolal vtedy len zhruba 20-ročného Ľudovíta Wintera. Autorom projektu bol budapeštiansky architekt Ignác Alpár.

Budova bola napokon slávnostne otvorená na jar v roku 1894. „Piešťanské kúpele vtedy vlastnili pomerne málo ubytovacích kapacít a väčšinu hostí ubytovávali v súkromných priestoroch. Jediné zariadenie, ktoré im patrilo bol Kurhotel, bývalé riaditeľstvo kúpeľov na Winterovej ulici,“ uviedol V. Krupa. Dnes môžeme povedať, že Kúpeľnú dvoranu postavili ako polyfunkčnú budovu v zmesi viacerých štýlov, je bohato zdobená zvonku, ale aj zvnútra. Výzdoba sa dodnes zachovala predovšetkým vo veľkej sále – kúpeľnej dvorane, podľa ktorej nesie budova názov.

V tejto veľkej sále sa uskutočňovali koncerty, výstavy, spoločenské či športové podujatia. Ďalšie miestnosti slúžili ako kaviareň, cukráreň, vináreň, jedálne či výčap. Nachádzala sa tam aj čitáreň, alebo miestnosť, kde si mohli hostia zahrať na klavíri. Nechýbali tiež priestory na zabezpečenie chodu budovy, ako kuchyne a pod. Na poschodí sa nachádzali izby pre hostí.

Kúpeľná dvorana bola centrom spoločenského života. Konali sa tam tanečné zábavy, koncerty či prednášky. Istý čas tam fungovalo dokonca kasíno.

V súčasnosti je okrem balneologického múzea Kúpeľná dvorana miestom, kde sídlia dve gastro zariadenia – ŽiWell a Apolin. Práve druhé spomínané prevádzkuje Jarmila Staneková, ktorá sa počas vernisáže výstavy prihovorila hosťom a vyjadrila potešenie, že sa jej podujatie podarilo zorganizovať. „Radujme sa, že tu môžeme stáť a môžeme sa dívať na fotografie, a tiež, že môžeme túto krásnu budovu nechať žiť ďalej pre ďalšie generácie. Aby duch, ktorého tu pán Winter zanechal, mohol stále rásť,“ povedala J. Staneková.

Slávnostný večer pokračoval vo veľkej sále koncertmi, vystúpeniami a večerou. Výstava fotografií bude prístupná do konca septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín