Dopravných policajtov vybavia platobnými terminálmi, uľahčí to platenie pokút

  • Spravodajstvo
  • 8. septembra 2019, 00:02

Na jeseň tohto roka dostanú dopravní policajti k dispozícii 155 nových platobných terminálov. Ako ďalej informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov, do začiatku roka 2020 by nové terminály mali dostať aj príslušníci poriadkovej polície, železničnej polície a hraničnej a cudzineckej polície.


V súčasnosti dopravná polícia disponuje podľa ministerstva vnútra 55 terminálmi (Autor: FB Polícia SR)

„Snahou Ministerstva vnútra SR je vybaviť policajtov platobnými terminálmi v čo najkratšom čase a tak dať možnosť priestupcom, ktorí porušili právne predpisy, aby pokuty mohli zaplatiť moderným spôsobom, a to bezhotovostnou platbou prostredníctvom tohto elektronického zariadenia,“ uviedla v tejto súvislosti ministerka vnútra Denisa Saková.

V súčasnosti dopravná polícia disponuje podľa ministerstva vnútra 55 terminálmi. „Od januára 2017 ministerstvo vnútra doposiaľ eviduje viac ako 64 000 vykonaných transakcií súvisiacich s úhradou pokút v celkovej výške viac ako päť miliónov eur a záujem o úhradu pokút prostredníctvom platobného terminálu má rastúci trend. Keďže sa pokuta zaplatí okamžite, znižuje sa adekvátne počet správnych konaní a zároveň klesá aj počet pohľadávok v správe Ministerstva vnútra SR,“ zdôrazňuje rezort.

Zároveň pripomína, že ak vodič v prípade spáchania priestupku odmietne na mieste zaplatiť pokutu v hotovosti alebo platobnou kartou, takýto priestupok sa odstupuje na príslušný správny orgán, ktorý ho bude riešiť v správnom konaní. „V takomto prípade sú sadzby za priestupok vyššie a musí sa zaplatiť aj správny poplatok za prejednanie priestupku. V prípade insolventnosti vodiča je policajt oprávnený vodičovi zadržať vodičský preukaz dovtedy, kým pokutu preukázateľne neuhradí. Policajt vodičovi v takomto prípade povoľuje ďalšiu jazdu najviac na 15 dní a to len na území SR,“ doplnil rezort.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel