V súťaži Strom roka vedie sekvojovec z Dolnej Krupej

  • Nezaradené
  • 7. septembra 2019, 00:03

Na čele súťaže Strom roka 2019 zatiaľ stojí viac ako 150-ročný sekvojovec mamutí, ktorý rastie v parku pri kaštieli v Dolnej Krupej v okrese Trnava. Hlasovalo zaň vyše tisíc ľudí.


Sekvojovec mamutí rastie v zámockom parku v Dolnej Krupej. (Autor: ekopolis.sk)

Obvod kmeňa tohto mohutného stromu dosahuje 555 centimetrov, vysoký je 37 metrov. Strom vysadili v roku 1863 na počesť narodenia grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá patrila medzi najvýznamnejších pestovateľov a znalcov ruží v Európe.

Na druhom mieste sa predbežne umiestnila vŕba cintorínska v Dubnici nad Váhom, ktorá je súčasťou riečky Dubnička. Hoci sa k vŕbe neviažu žiadne legendy, poskytuje útočisko pre rôzne druhy vtáctva. Doposiaľ získala skoro 800 hlasov. Tretiu priečku obsadila lipa malolistá rastúca pri salaši v Zbojskej v okrese Brezno. Pod touto 430-ročnou lipou zvykol podľa povestí sedávať zbojník Jakub Surovec so svojou družinou. Hlas jej zatiaľ dalo viac ako 600 ľudí.

O titul Strom roka 2019 bojuje aj 200-ročný platan javorolistý, ktorý zatiaľ získal necelých 600 hlasov a je na štvrtom mieste. Platan rastie v parku Zámocká záhrada v Hlohovci, ktorý dal vysadiť šľachtický rod Erdődyovcov. Piate miesto patrí oskoruši domácej z lokality Uzovská Panica v okrese Rimavská Sobota. Vysadili ju pravdepodobne ešte za čias Márie Terézie a ešte stále rodí veľké ružovožlté plody hruškovitého tvaru, ktoré dozrievajú v polovici októbra. Osamotený strom je už len spomienkou na bývalé prosperujúce obdobie ovocinárstva v regióne.

O titul Strom roka sa tento rok uchádza 12 stromov z celého Slovenska. Verejné hlasovanie v 17. ročníku súťaže spustili už tradične na hudobnom festivale Pohoda, potrvá do konca septembra. Víťazný strom bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka a získa finančný prostriedok na ošetrenie. Súťaž organizuje Nadácia Ekopolis, jej patrónom je opäť spevák Peter Lipa.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava