DOMOSS poradí, čo všetko stihnúť pred prvým mrazom!

  • Inzercia
  • 7. septembra 2019, 00:01

Ani nevieme, ako rýchlo prešlo leto, a znovu je tu jeseň. Neprichádzajú s ňou len chladnejšie rána a pre školákov nepríjemné ranné vstávanie, ale aj jesenné práce okolo domu či záhrady. No jeseň nemusí byť len plná povinností, ale aj zábavy či noviniek do domu a záhrady. Viete, čo musíte stihnúť ešte predtým, ako prídu prvé mrazy? My vám poradíme!

(Autor: domoss)

Presádzanie kvetov, sadenie stromčekov

Jeseň je ako stvorená na presádzanie kvetov a sadenie štepov. Zem má v sebe dostatok vlahy. Veľkou výhodou oproti jari je aj to, že zem je ešte stále teplá a kvety či štepy majú dostatok času na lepšie uchytenie a vytvorenie nových koreňov. Ideálne na presádzanie sú jarné cibuľoviny ako narcisy, tulipány, ľalie, no dokonca aj ruže a jahody. Po presadení jahôd je dôležité ich zalievať trikrát za deň.

Nezabudnite ochrániť kvety pred zimou a mrazmi. Ešte predtým, ako padnú prvé mrazy a začnú sa chladné rána, je dôležité zastrihnúť ruže a prikryť ich hlinou alebo bublinkovou fóliou.

Úprava trávnikov

Trávnik si po výdatných slnečných a hlavne horúcich dňoch vyžaduje zvýšenú pozornosť. Viete, čo sú základné činnosti? Prevzdušnenie, hnojenie, kosenie, vertikulácia, zazimovanie trávnika a dosievanie. Prevzdušnenie je potrebné vykonať buď ku koncu leta, alebo na začiatku jesene, aby mal trávnik dostatok priestoru na získanie živín. Nezabúdajte, že vertikuláciu je potrebné vykonať po kosení.

Aby ste mali krásny hustý zelený koberec, nezabudnite ho podsadiť. Trávové semeno zmiešajte s trochou piesku a hnojiva. Piesok obohatí pôdu a spolu s hnojivom zabezpečia lepšie rozkladanie živín do korienkov starého trávnika. Pred odhrabaním starého lístia a posledným kosením nezabudnite pohnojiť trávnik kvalitným hnojivom.

Opadané lístie nie je dobré nechávať na trávniku, pretože sa pod ním nielen hromadí vlhkosť a vytvára sa vhodné prostredie pre tvorbu machu, ale takisto zabraňuje prúdeniu vzduchu do koreňov trávnika. Posledné kosenie by malo byť koncom októbra či začiatkom novembra. Okrem toho nezabudnite ani na ostrihanie živých plotov.

Pílenie dreva

Uskladnenie dreva na zimu sa pre mnohých stáva základnou činnosťou. Veľké kopy dreva najlepšie spracujete pílami. Narezané drevo schovajte pred zimou v kôlni pod strechou alebo ak nemáte takúto možnosť, prekryte ho veľkou plachtou. Zabránite vzniku nežiaducej vlhkosti, ktorá výrazne znižuje kvalitu dreva. Štiepačky dreva sú vhodným pomocníkom pri menších kúskoch dreva a konároch.

Jesenný DOMOSS DEŇ

Ak sa pripravujete na jesenné práce v záhrade alebo potrebujete vymeniť starý spotrebič za nový, z našej širokej ponuky si zaručene vyberiete.

Počas Jesenného DOMOSS DŇA v piatok 13. septembra 2019 v OC DOMOSS v Piešťanoch na Bratislavskej ceste si budete môcť nielen vyskúšať záhradnú techniku, ale aj nakúpiť za špeciálne ceny platné len v tento deň!

Okrem toho sme pre vás prichystali ochutnávku jedál a káv pripravovanú na značkových spotrebičoch. Navyše si budete môcť pozrieť novinky zo sveta kúpeľní a sanity. Pripravené sú aj rôzne špeciálne zľavy, poukážky, súťaže a darčeky k nákupu.

Tešíme sa na vašu návštevu.

(inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava