Internet je džungľa, kde ktokoľvek môže napísať čokoľvek

Veľkým problémom je, že nielen mladí, ale aj staršie skupiny voličov pristupujú k informáciám zverejneným na internete nekriticky. Uviedol to Tomáš Koziak z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.


Ukazuje sa, že mladí sú na sociálnych sieťach "zavesení" nepretržite. (Autor: pixabay.com)

„Internet je džungľa, kde ktokoľvek môže napísať čokoľvek. Môže to mať negatívny i pozitívny dopad. Nekritické preberanie informácií sa netýka len veku. Ide skôr o spôsob uvažovania o svete a o dosiahnuté vzdelanie,“ vysvetlil Koziak.

Podľa Koziaka sa ukazuje, že mladí sú na sociálnych sieťach „zavesení“ nepretržite. Politici a politické strany tomu prispôsobujú svoje predvolebné aktivity. „Mladých je najlepšie osloviť práve prostredníctvom sociálnych sieti,“ dodal.

S Koziakom súhlasí aj výskumná pracovníčka Rady mládeže Slovenska (RmS) Veronika Fishbone Vlčková, ktorá tvrdí, že viac ako polovica mladých si informácie neoveruje. „Ak si ich overujú, tak vďaka rozhovorom s kamarátmi a rodičmi,“ uviedla.

„Náš výskum o mediálnej gramotnosti z roku 2018 ukázal, že mladí čerpajú informácie z rôznych zdrojov, drvivá väčšina je z online zdrojov. Informácie získavajú z blogov jednotlivcov, internetových verzií denníkov a týždenníkov, ktoré pokrývajú spravodajstvo a publicistiku a do veľkej miery aj sociálnych sietí ako Facebook, Youtube, Instagram a Twitter. Tento výskum ukázal, že až 45 percent mladých ľudí uvádza, že politické informácie na sociálnych sieťach sleduje pravidelne a 51 percent občas. Iba päť percent mladých tvrdí, že tento typ informácií na internete vôbec nesleduje,“ opísala výsledky výskumu Fishbone Vlčková.

Mladých pri rozhodovaní, koho budú voliť, ovplyvňuje podľa Koziaka internet, priatelia i rodinné prostredie. „Ak rodič volí nejakú stranu, neznamená to automaticky, že musí aj dieťa. Ide skôr o formovanie rodinného prostredia. Ak je rodina ľavicovo orientovaná, je možné, že aj dieťa bude inklinovať k ľavicovým stranám,“ vysvetlil.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava