Drahovčania sa zabávali v centre dzedziny na Vrtochoch

  • Reportáž / Podujatia / Región
  • 5. septembra 2019, 11:08

Drahovské vrtochy sú naozajstným dzedzinským hudobným festivalom, ktorý spravidla na konci prázdnin poteší obyvateľov obce, kde sa nehovorí deti, ale dzeci, a kde dedina je dzedzinou. Inak to nebolo ani na desiatom ročníku podujatia, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 31. augusta, kde sa od obeda až do noci Drahovčania zabávali.


Gazdinky z Drahoviec ponúkali samé dobroty, záujemcov bolo neúrekom. (Autor: vd)

Pri muzike, na kolotočoch i na autíčkach, pri stánkoch aj s starom dvore, kde rozvoniavala fazuľovica. Deťom hasiči pripravili penu vyššiu ako mávajú doma vo vani. Keď zavialo, vietor ju odnášal k oblohe. No a mladí mali koncerty až do hlbokej noci.

Festivalový program zostavili organizátori tak, aby si prišli na svoje malí, mladí aj mladí vekom.  Vyskákali a zaspievali si s kapelami ako Arzén, Elán Tribute, Dora, ale aj pri domácich súboroch a kapelách Kolovrátok či Drahovčanka. Nechýbali ani Tý dva, ktorí si na pódium v strede obce pozvali aj hosťa z Váh River Bandu.

Bolo tu množstvo sprievodných akcií, ktoré sme ani nestihli ponavštevovať. Nazreli sme do starého dvora, kde bola výstava už doslova muzeálnych kúskov našej ľudovej kultúry, textilu a krojov – odievania, stolovania a predmetov, ktoré používali v každodennom i sviatočnom čase naši predkovia. Na chodbe i vo výstavnej izbietke boli figuríny odeté do ľudových odevov. K tomu dobre padli buchty makové i orechové a spevy Kolovrátka, no a tiež spomínaná fazuľovica.

Deťúrence sa kolotočovali, jazdili aj s rodičmi na elektrických autíčkach, vystreľovali si spomienkové predmety v pojazdnej maringotkovej strelnici. Organizátori avizovali i tanečné vystúpenie v podaní žiakov, ktorí tancujú v Centre voľného času Drahovce, ale bolo možné navštíviť aj včelársky náučný chodník. Podľa plagátov, ktoré avizovali i vystúpenie ľudovej kapely Huncúti a napríklad koncert írskeho speváka a skladateľa Graeme Mark a kapely The Natives, sa naozaj dal predpokladať pestrý hudobný záber.

Opäť sa teda Drahovčania potešili dvanásťhodinovej živej šnúre hudby rôznych žánrov, interpretom, ktorých si vyprosili z minulých ročníkov, ale aj interpretom, ktorí v tejto obci ešte neboli. Nechýbalo country, dychová hudba, folklór, pop či rock.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav