Predstavia knihu s názvom: Pamätník holokaustu

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Knihy / Spravodajstvo
  • 4. septembra 2019, 19:18

Vo štvrtok 5. septembra sa uskutoční slávnostné uvedenie knihy autora Pamätníka holokaustu v Piešťanoch. Piešťanský architekt Ľubomír Mrňa ju po prvý raz predstaví verejnosti. Jej slávnostné uvedenie sa uskutoční o 17.00 h v priestoroch Pamätníka holokaustu na Bratislavskej ceste. Pietne stretnutie je spomienkou na obete holokaustu, ktoré zahynuli počas druhej svetovej vojny.

Návrh pamätníka vytvoril piešťanský architekt Ľubomír Mrňa. Jedného dňa mu dnes už nebohý Piešťanec Vojtech Anderle, ktorého volali „živá kronika Piešťan“  priniesol zoznam židov z nášho mesta, ktorých deportovali do koncentračných táborov. „Ani neviem, prečo sa tento materiál dostal ku mne,“ zaspomínal si pre Piešťanský týždeň Ľ. Mrňa. Keď si ho prečítal, navštívil vtedy ešte žijúcu Hedvigu „Hedu“ Ambrovú, s ktorou spolupracoval pri tvorbe seriálu o Piešťanských staviteľoch. Ona zistila, že zoznam nie je kompletný. „Začali sme spomínať na tých, ktorí už ‘prestali byť‘, a zapisovať ďalšie mená,“ pokračoval v rozprávaní Ľ. Mrňa. „Opýtal som sa pani Ambrovej, či by sa v Piešťanoch nemal vyhotoviť nejaký pamätník.“ Odpovedala, že ten pocit už dávno nosila v sebe. Ako to však vnímal Ľ. Mrňa, zrejme nedokázala prelomiť bariéru, ktorú by v nej štúdium mien v archíve vyvolalo, pretože mnohých zosnulých poznala osobne. Aj o tomto sa dočítate v knihe, ktorú napísal Ľ. Mrňa.

Tvorcovia pamätníka: (zľava) Pavol Zajac, Ľubomír Mrňa, Hedviga Ambrová, Roman Kvasnica a Andrej Šajmovič. (Autor: Pepo)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava