Grape festival: Stanovisko k jeho koncu v Piešťanoch!

  • Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. septembra 2019, 19:28

Milí priatelia, máme pre vás dôležitú správu. Je dlhá, ale skúste si ju dať celú. Určite ste zaregistrovali, že sme tento rok festival pripravovali za sťažených a špeciálnych podmienok.


Koniec Grape festivalu v Piešťanoch (Autor: FB GRAPE FESTIVAL)

Letisko Piešťany prevádzkuje od mája charterové lety do Turecka a Egypta pre dovolenkárov zo Slovenska. Pre rok 2019 sme dohodli, že problematické lety budú presmerované do Bratislavy a festival zaplatí všetky náklady s tým spojené. Bolo to jediné riešenie v daný moment a chceme sa poďakovať županovi Trnavského samosprávneho kraja, že nám minulý rok na jeseň pomohol, lebo už tento ročník bol ohrozený.

Napriek obmedzeniam (pristávanie lietadla v nedeľu týždeň pred festivalom) sme festival stihli postaviť a po jeho skončení aj hneď ďalší týždeň vo štvrtok odovzdať. Toto bola jedna z podmienok pre ďalšie rokovanie s väčšinovým vlastníkom letiska – Trnavským VÚC o zotrvaní festivalu na piešťanskom letisku.

Žiaľ, na rokovaniach minulý týždeň sme sa dozvedeli, že tu je predpoklad letov do ďalších destinácií, a tak sa festival na tomto mieste už nemôže konať, a to ani za dodržania tohtoročných podmienok.

Nové lety ešte nie sú dohodnuté, avšak dostali sme odporúčanie hľadať si nové miesto s tým, že šanca ostať je minimálna. Pre nás je to, samozrejme, veľmi zlá správa, lebo presťahovať takýto veľký festival nie je jednoduché a, bohužiaľ, na Slovensku ani nie je veľmi na výber kam. V neposlednom rade sme s mestom Piešťany už desať rokov prepojení pomyselnou pupočnou šnúrou a berieme ho ako neoddeliteľnú súčasť festivalu. O to ťažšie sa nám táto správa prijíma.

Piešťany boli po všetkých stránkach ideálne miesto pre organizovanie festivalu s nespočetnými výhodami pre návštevníkov, účinkujúcich aj organizátorov. Zároveň, Grape rovnako vrátil požičané nemalým finančným prínosom pre mesto, miestnych podnikateľov a pracovnými príležitosťami pre ľudí z celého kraja. Nehovoriac o tom, že tiež zviditeľnil mesto na európskej festivalovej mape.

V priebehu desaťročnice sa v Piešťanoch zabávali návštevníci z 22 krajín z celého sveta a vystúpilo tu 158 zahraničných umelcov zo 4 svetových kontinentov. Dvakrát sa nám podarilo dostať medzi 10 najlepších malých festivalov v Európe a minulý rok sme mali možnosť na významnej konferencii v Londýne – International Festival Forum – prezentovať Grape festival pred najdôležitejšími ľudmi hudobného priemyslu. Významné to bolo o to viac, že sme boli vybraní ako jediný európsky festival.

V každom prípade chápeme aj situáciu VÚC, keďže “rozlietať” letisko a finančne ho aspoň trochu ozdraviť bolo ich prioritou. Škoda len, že sme sa do týchto plánov nezmestili aj my. Ale už sme si zvykli, že na Slovensku kultúra ťahá pravidelne za kratší koniec a väčšinou ju nikto neberie až tak vážne. Budeme teda dúfať, že toto rozhodnutie bude pre letisko prínosom, a že si ho slovenskí dovolenkári obľúbia aspoň tak, ako ľudia, ktorí sem chodili na festival.

Nám teda neostáva nič iné, ako hľadať nový priestor, ktorý bude čo najviac vyhovovať našim a vašim kritériám na usporiadanie akcie čo najvyššej úrovne. Veríme však, že ak ho nájdeme, urobíme pre vás ešte lepší festival, ako tomu bolo doteraz. Držte nám palce a čakajte na nové info. Ďakujeme teda za pekných 10 rokov v Piešťanoch a veríme v ešte krajšie roky na novom mieste.

FB GRAPE FESTIVAL

Pre nárast leteckej prevádzky Grape na letisku skončil

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav