Pečený džem z čerstvého ovocia

  • Recepty
  • 2. septembra 2019, 00:02

Obľúbenou formou spracovania ovocia a zeleniny je zaváranie. Z ovocia však môžeme urobiť aj chutný džem či marmeládu. Dnes si pripravíme tzv. pečený džem, ktorý je veľmi chutný a nemusíte ho sterilizovať. Na jeho prípravu použijeme aktuálna ovocie, ako sú slivky či broskyne. Ja som touto formou pred mesiacom pripravila džem z marhúľ.

(Autor: Slavomíra Nováková)

Suroviny:

3 kg ovocia

600-700 g cukru, používam hnedý trstinový

1 štamperlík rumu

Postup:

Ovocie umyjeme a vykôstkujeme. Nakrájame na menšie čiastky. Vysypeme na plech, zasypeme cukrom a pridáme štamperlík rumu. Premiešame a necháme odstáť 1,5 až 2 hodiny. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia a za občasného premiešania pečieme asi dve hodiny. Urobíme skúšku: lyžičkou naberieme trošku džemu a dáme na tanierik. Keď džem hustne, je hotový, nemusíme piecť ďalej. Hmotu vlejeme do pohárov, ktoré uzatvoríme viečkami. Nesterilizujeme, len poháre prevrátime, aby viečka „sadli“. Zabalíme do deky. Odkryjeme, až keď sú poháre vychladnuté.

Džem môžeme pridať do palaciniek, jogurtov či na tmavý chlebík alebo pečivo natreté maslom.

Džem netreba sterilizovať.

Dobrú chuť!

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Oddelenie pre dospelých čitateľov v Mestskej knižnici v Piešťanoch čaká počas leta výrazná obnova. V rámci projektu s názvom „Priestor…
  • 05.08.2025, 00:03
  • Piešťanský týždeň / Mladí dnes / Školy / Spravodajstvo
S pomocou či záujmom o adopciu sa môžete ozvať občianskemu združeniu Mačky Piešťany, ktoré nájdete na Facebooku ako OZ Mačky…
  • 04.08.2025, 06:24
  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo
Portugalský inštitút vydal román Námesačná krajina, ktorý je zaradený medzi 12 najlepších afrických kníh 20. storočia. Autor Mia Couto je…
  • 05.08.2025, 00:01
  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
streda, 6. augusta 2025
Meniny má Jozefína, zajtra Štefánia