Banka: Prvý ročník detskej hasičskej súťaže

Tam, kde si obecní dobrovoľní hasiči vychovajú nasledovníkov, nemusia sa báť ani ohňa, ani povodní, ba ani veterných smrští či búrok. Ukázalo sa to na prvom ročníku detskej hasičskej súťaže v obci Banka, kde pätnásť družstiev detí vo veku od troch rokov až po tínedžerov dokázalo, že hasičský šport a útočenie na cieľ vodou zvládajú ľavou zadnou.


Dievčenské družstvo z Čachtíc to hneď v úvode súťaže riadne rozpohybovalo. (Autor: Viktor Vrábel)

Veľké poháre starostky obce Tatiany Julinyovej stáli uprostred menších na dlhokánskom stole na kraji futbalového ihriska spolu s medailami. O ne sa v sobotu 24. augusta bojovalo na Banke zo všetkých síl. Jeden z maličkých hasičov – Miško z Dvorníkov – v tento deň odhodil aj barly, len aby jeho družstvo vyhralo. Kuchári zatiaľ varili pokrmy, podával sa guláš, cigánska či varená kukurica. Všetko voňalo a deti sa rozcvičovali. Iné skákali na skákacom hrade alebo sa hojdali.

V tíme z Dvorníkov bol veľký bojovník Miško (vľavo), ktorý zabudol, že má mať barly  (Autor: Viktor Vrábel)

Veľké hasičské preteky mali prísne pravidlá, všetko muselo fungovať na sto percent. Počnúc slávnostným nástupom, cez hlásenia, pokyny rozhodcov i veliteľov družstiev, odrátavanie súťažnej disciplíny časomierou, šprintovanie s hadicami, ale aj ich správne nasadenie a nasávanie vody, zapnutie čerpadiel a všeličo iné, o čom laik ani netuší, že hasiči musia ovládať, malí i väčší chlapci aj dievčatá bravúrne zvládali.

Pri kadi s vodou to riadne špliechalo.  (Autor: Viktor Vrábel)

Chválil ich nielen Peter Galbo, šéf Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch, ale aj jeho kolegovia, velitelia dobrovoľných hasičských zborov, a všetci, ktorí sa venovali príprave detí na veľkú hasičskú súťaž. Kaďa s vodou bola na milimeter presne uložená, hadice zvinuté do slimáčika, aby sa s nimi ľahko manipulovalo.

Tréningový pokus Veľkokostoľancov sa vydaril .  (Autor: Viktor Vrábel)

Slová povzbudenia a chvály zneli z úst starších hasičov, čo sa vyobliekali do slávnostných rovnošiat. Smerovali k deťom z Banky, Veľkých Kostolian, Veľkých Ripnian, Čachtíc, Topoleckej, Bojničiek, Jaroviec, Myjavy, Dvorníkov, Paprade, Libichavy i Bošáce.

„Draci“ z Banky práve odštartovali.  (Autor: Viktor Vrábel)

V dramatických chvíľach sa súťažiaci vyšpičkovali k bravúrnym výkonom, a tak si pohár starostky odniesli domov chlapci z Topoleckej a dievčatá z Libichavy. Na druhom mieste sa v chlapčenskej kategórii umiestnili hasiči z Paprade a draci z Banky získali bronz. U dievčat si striebro vybojovali Dvorníky, tretia bola Bošáca.

Domáci hasiči odovzdali trénerke Andrei Švecovej svoj pohár, padli aj slzy dojatia. (Autor: Viktor Vrábel)
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín