Odchod vojakov z Trnavy do SNP pripomenie rekonštrukcia udalosti

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 29. augusta 2019, 12:02

Odchod Trnavskej posádky na povstalecké územie po vypuknutí Slovenského národného povstania priblíži presne 75 rokov od tejto udalosti Klub vojenskej histórie Trnavská posádka. Jeho členovia v dobovom oblečení a s historickou technikou ukážu, ako to v tom čase vyzeralo v Trnave. Kolóna pôjde v piatok 30. augusta zo záhrady Západoslovenského múzea ulicami mesta.


Členovia klubu vojenskej histórie v dobovom oblečení a s historickou technikou ukážu, ako vyzeral odchod vojakov Trnavskej posádky na povstalecké územie po vypuknutí Slovenského národného povstania. (Autor: Velislav Photography)

Ukážka odchodu vojenskej kolóny bude len jedným zo série podujatí, ktoré pripomenú 75. výročie od začiatku SNP. Záujemcovia si tábor s dobovou vojenskou technikou môžu pozrieť v piatok a v sobotu od 9:00 do 20:00 v záhrade Západoslovenského múzea. V jeho priestoroch v piatok o 17.00 h otvoria výstavu Padli, aby sme my žili s podtitulom Trnavská posádka a odboj na západnom Slovensku. Autorkou je historička múzea Lucia Duchoňová. Súčasťou vernisáže bude uvedenie knihy Trnava a SNP. Zaoberá sa protifašistickým odbojom v Trnavskom kraji a úlohou Trnavskej posádky. Jej zostavovateľom je Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Pietna spomienka pri príležitosti 75. výročia SNP sa v Trnave bude konať pri Pamätníku SNP v piatok o 10:00. V tento deň budú v uliciach mesta viaceré ukážky pouličných akcií v podaní členov Klubu vojenskej histórie Trnavská posádka.

Z Trnavy 30. augusta 1944 odišlo na povstalecké územie vyše 3500 vyzbrojených vojakov Trnavskej posádky a dobrovoľníkov. Ako príslušníci 1. československej armády na Slovensku sa aktívne zapojili do bojov v priestore Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné Hámre, Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica, Kremnica, Hronská Dúbrava a Dobrá Niva. K dispozícii mali desiatky vozidiel, 320 koní, 130 vozov, veľké množstvo zbraní, streliva a potravín.

Trnavská posádka bola v tom čase jediná, ktorá spolu s piešťanskými letcami odišla na povstalecké územie a zúčastnila sa bojov na strednom Slovensku. Posádky z iných miest na západnom Slovensku sa do SNP v tom čase zapojiť odmietli.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel