Trávniky v mestách treba kosiť menej a racionálnejšie, tvrdí S-O-S

  • Spravodajstvo
  • 26. augusta 2019, 19:04

Pre klimatické zmeny je v mestách nevyhnutné prehodnotiť spôsoby kosenia zelených plôch. Odborníci zo Slovenského ochranárskeho snemu (S-O-S) odporúčajú kosiť menej často a viac racionálne, avšak v závislosti od funkcie trávnatej plochy. „V mestách je potrebné kosiť oveľa menej a mnohé mestá už prikročili k výrazným zmenám v prístupe ku koseniu. Ak je už kosiť nutné, treba kosenie selektovať podľa funkcií zelených plôch – teda ponechávať niektoré plochy nepokosené v záujme zadržiavania vlahy, filtrácie prachu z dopravy ako aj zachovania druhovej rozmanitosti,“ upozornil S-O-S.


Zelené plochy pri cestách či ostrovčeky so zeleňou je v lete podľa S-O-S potrebné ponechať úplne bez kosenia. (Autor: SmP)

Zastavané plochy, budovy, cesty, parkoviská fungujú ako akumulátory tepla, ktoré sa v noci vyžaruje do okolitého prostredia. Zeleň funguje ako prirodzená klimatizačná jednotka, zachytáva a zvyšuje vlhkosť vzduchu, znižuje teplotu. Neuvážlivé kosenie trávnatých plôch oberá obytné mestské časti o vlhkosť, skosené trávniky predstavujú plochu bez vlahy a života a svojou teplotou sa vyrovnajú neživým betónovým plochám. S-O-S tiež pripomína, že intenzívna doprava generuje prach z dopravy, ktorý je karcinogénny a vyvoláva alergie.

Alergické reakcie tiež vznikajú z nakrátko koseného porastu, ktorý je častým zdrojom roztočov a húb. Vyšší porast nekosenej zelene je pritom prirodzeným filtrom prachu. V mestách podľa ochranárov miznú motýle, chrobáky a opeľovací hmyz, tým sa z nich strácajú aj vtáky, k čomu tiež intenzívne kosenie trávy prispieva.

Zelené plochy pri cestách či ostrovčeky so zeleňou je v lete podľa S-O-S potrebné ponechať úplne bez kosenia. Zeleň medzi obytnými blokmi a vo vnútroblokoch treba kosiť postupne a zakaždým ponechať aj porast nepokosený aspoň na dvoch tretinách plochy. Trávnaté plochy v parkoch treba kosiť s ohľadom na možnosť vykonávania rekreačných aktivít. Je potrebné vyhnúť sa koseniu v obdobiach, keď sú hlásené horúčavy. Rovnako je dôležité kosiť na vyššiu výšku, aby mala zeleň dostatok energie na regeneráciu a mohla tak lepšie čeliť vyšším teplotám.

Termíny kosenia možno konzultovať s Peľovou službou. „Niektoré mestá už nahrádzajú časť trávnikov mestskými lúkami, ktoré sú druhovo omnoho pestrejšie, esteticky zaujímavejšie a vyžadujú nižšie náklady na manažment,“ uzavrel S-O-S vo vyhlásení.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava