Zákaz jednorazových plastových tanierov a príborov, slamiek, paličiek od balónov či vatových tyčiniek do uší

  • Reportáž
  • 21. augusta 2019, 16:13

Viaceré jednorazové plastové výrobky by mali byť na Slovensku od roku 2021 minulosťou. Zmenu zavádza novela zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú schválila vláda. Zakázané budú jednorazové plastové taniere a príbory, miešadlá na nápoje, slamky, paličky od balónov, vatové tyčinky do uší ako aj nádoby na potraviny, nápojové obaly a poháre vyrobené z expandovaného polystyrénu.


Jednorazové plastové výrobky sa dajú jednoducho nahradiť ekologickejšími alternatívami na viacnásobné použitie (Autor: pixabay)

Podľa MŽP sa spomínané plastové výrobky dajú jednoducho nahradiť ekologickejšími alternatívami na viacnásobné použitie. Zákaz už začiatkom roka schválila aj Európska únia.

„Na Slovensko sa ročne dovezie 14-tisíc ton neobalových plastových výrobkov, pričom významnú časť z tohto objemu predstavujú práve plastové slamky, taniere, príbory a ďalšie produkty. Tieto jednorazové plasty sa vo veľkej väčšine na Slovensko dovážajú a u nás končia ako odpad,“ uviedol v tejto súvislosti podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

Pripomenul, že je to ďalší krok, ktorým envirorezort bojuje proti plastovému odpadu. Okrem spoplatnenia ľahkých plastových tašiek zelený rezort ako prvý v strednej Európe chce zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek, pričom zákon už prešiel prvým čítaním v Národnej rade SR.

Novela tiež mení ciele recyklácie komunálneho odpadu pre nasledujúce roky. Slovensko by malo do roku 2025 recyklovať 65 percent odpadov z obalov a do roku 2030 až 70 percent. Do roku 2030 by sa na Slovensku malo recyklovať 75 percent skla, 85 percent papiera, 80 percent železných kovov a 55 percent plastov. „Cieľom odpadového hospodárstva v oblasti komunálnych odpadov je do roku 2035 znížiť množstvo komunálneho odpadu zneškodneného skládkovaním najmenej na desať percent z celkového množstva vzniknutého komunálneho odpadu,“ uvádza v predkladacej správ MŽP. Návrh zákona tiež zavádza opatrenia na zvýhodnenie výrobcov uvádzajúcich na trh recyklovateľné výrobky.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava