Okupáciu Československa pripomenie výstava dokumentárnych fotografií

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy / História
  • 21. augusta 2019, 00:01

Malou sondou do obdobia vpádu okupačných vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 je kolektívna výstava štyroch českých a slovenských fotografov nazvaná Obraz normalizácie, ktorú sprístupnia v Piešťanskom informačnom centre v Piešťanoch. Vernisáž bude presne v deň 51. výročia začiatku okupácie Československa v stredu 21. augusta.


Vojská štátov Varšavskej zmluvy tiahli aj cez Krajinský most v Piešťanoch. (Autor: archív BMIW)

Výstava ponúkne dokumentárne fotografie Jindřicha Štreita, Vladimíra Birgusa, Petra Procházku a Juraja Bartoša z obdobia, kedy došlo k potlačeniu demokratických a reformných procesov v spoločnosti, čo viedlo k jej celkovej stagnácii. Kurátorkou výstavy, ktorá potrvá do 22. septembra, je Bohunka Koklesová.

Tanky okupačných vojsk neobišli v auguste 1968 ani kúpeľne mesto Piešťany, vojaci sa usadili predovšetkým na letisku, ale strážili aj mosty a ďalšie dôležité budovy. Okrem sovietskych vojakov to boli hlavne príslušníci maďarskej armády. K stretom s miestnym obyvateľstvom nedošlo, mestská kronika nič nepíše ani o zranených alebo zabitých obyvateľoch. Panika však nastala medzi zahraničnými kúpeľnými hosťami, ktorí urýchlene opúšťali krajinu. Spolu s nimi odišli aj viacerí piešťanskí lekári, ktorí sa potom už nevrátili.

Výstavu dokumentárnych fotografií k 51. výročiu okupácie Československa cudzími vojskami pripravilo Piešťanské informačné centrum v spolupráci so Slovak Press Photo.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela