Na Mariánskom námestí sa spievalo i tancovalo

Obyvatelia starých Piešťan sa opäť po roku mohli kultúrne vyžiť. V nedeľu 18. augusta sa na Mariánskom námestí pilo, jedlo, tancovalo a spievalo dosýta. Piešťanské hody po roku znova rozprúdili zábavu.

Na úvod zaspievali Žochári. Foto: am

Desiatky obyvateľov prišli hneď v úvode podujatia a snažili sa nájsť si miestečko na lavičke pod stromami. Podaktorí si priniesli aj vlastnú rozkladaciu stoličku, a tak sa mohli zložiť kdekoľvek sa im len zapáčilo. Počasie v nedeľu hralo do karát organizátorom i návštevníkom, a tak sa na pódiu pri Farskom kostole sv. Štefana postupne predstavili kapely Žochári, Kysucká vrchárska heligónka a napokon Kašubovci.

Kým hudobníci hrali do tanca a tí odvážnejší rezko vyskočili na parket, iní si nakúpili medovníčky, sladké dobroty, cigánsku, klobásu, kofolu či pivko. Deti sa mohli vyjašiť na skákacom hrade a zajesť si aj dobrých pukancov.

Piešťanské hody vznikli na podnet riaditeľky mestského kultúrneho strediska (MsKS) Marty Jurčovej. „Keď som nastúpila na post riaditeľky, premýšľala som nad tým, že kým v Topoľčanoch hody bývajú, v Piešťanoch nie,“ prezradila M. Jurčová.

Napokon sa dozvedela, že v starých Piešťanoch kedysi dávno takéto podujatie oslavovali, a tak sa s vtedajším dekanom kostola dohodla, že tento zvyk prinesú obyvateľom znova.

„Začiatky boli ťažké. Nemali sme sa ani kde pripojiť a čerpať elektrickú energiu. Napokon nám Služby mesta Piešťany spravili elektrický stĺpik a od roku 2005 teda bývajú Piešťanské hody opäť,“ povedala riaditeľka MsKS a pripomenula, že kým v centre sa koná mnoho podujatí, na tomto severnom konci mesta je to ojedinelé. A tamojším obyvateľom, ktorým možno aj zdravotný stav nedovoľuje len tak sa vybrať za kultúrou do mesta, môžu takéto hody ponúknuť možnosť odreagovať sa. „Pevne verím, že do budúcnosti bude tých podujatí v starých Piešťanoch viac,“ dodala riaditeľka.

Obyvateľov prišiel pozdraviť aj primátor Peter Jančovič a poprial im krásnu nedeľu a dobrú náladu. „Samozrejme, je to jedna z príležitostí, kedy sa môžem tiež stretnúť s obyvateľmi, porozprávať o tých ťažkých veciach, ale aj o tých veselých a milých a myslím, že práve toto je miesto na stretnutia plné úsmevov,“ dodal na záver primátor.

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek