Na Slovensku každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 18. augusta 2019, 11:14

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.


Román je očarujúcou, tragikomickou a dramatickou ságou rodiny Buendíovcov, žijúcich vo fiktívnej dedinke Macondo v juhoamerickom pralese. (Autor: Artforum)

„O veľa rokov neskôr, zoči-voči popravnej čate, plukovník Aureliano Buendía si spomenul na to dávne popoludnie, keď ho otec vzal so sebou a on po prvý raz videl ľad,“ takto znie azda najznámejšia úvodná veta románu v dejinách literatúry. Gabriel García Márquez je autorom vety a, samozrejme, aj celého románu Sto rokov samoty, najznámejšieho a zásadného románu 20. storočia.

Román je očarujúcou, tragikomickou a dramatickou ságou rodiny Buendíovcov, žijúcich vo fiktívnej dedinke Macondo v juhoamerickom pralese. Dychberúce podobenstvo o samote, láske, živote a smrti ponúka márquezovské poňatie samoty – osamelosť uzatvorenia sa pred svetom, osamelosť milujúcich i nemilovaných, starých a chorých. Za príbehy, v ktorých sa realita prelína s fantáziou, mýtmi a legendami, získal Márquez Nobelovu cenu za literatúru.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava