V podhorí Malých Karpát pozorovali dropa, podľa ochranárov je to vzácnosť

Štátnych ochranárov potešil nezvyčajný výskyt dvoch dropov fúzatých na území Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Tieto na Slovensku ohrozené druhy pozorovali na trávnatom strnisku pod Malými Karpatmi v okrese Myjava. Výskyt tohto vzácneho operenca ornitológovia v závere júla pozorovali aj neďaleko Piešťan.


Drop fúzatý je najväčší lietajúci vták v našich končinách. (Autor: pixabay.com)

„Na základe pozorovaní a poskytnutých údajov vieme vyhodnotiť, že samičky dropa fúzatého sa v tomto regióne zdržujú už dlhší čas a využívajú vhodné biotopy v podhorí Malých Karpát,“ konštatovala Správa CHKO Malé Karpaty na sociálnej sieti. Ornitologická organizácia SOS/BirdLife Slovensko považuje výskyt dropa v podhorí Malých Karpát „za vzácnosť, aká tu už dlho nebola“.

Drop zachytený na fotografii ochranármi na podhorskej lúke neďaleko Myjavy.

Drop fúzatý, nazývaný aj drop veľký, bol kedysi na Slovensku charakteristickým a pomerne hojne rozšíreným vtákom. Na začiatku 20. storočia tu žilo okolo 2400 jedincov, v roku 1956 len asi 1160 a po roku 1975 došlo k rozdrobeniu populácie na málopočetné kŕdle a pravidelný letný výskyt bol obmedzený na územie podunajskej roviny. Početnosť hniezdnej populácie bola koncom 90. rokov odhadovaná na päť až desať samíc, drop sa dostal na pokraj vyhynutia. Úhyny dropov sú najčastejšie zapríčinené predátormi, kolíziami s elektrickými vedeniami, chemizáciou poľnohospodárstva a rozorávaním trávnych porastov. Drop je tiež citlivý na vyrušovanie, najmä na tokaniskách a počas hniezdenia.

V Rakúsku a Maďarsku už prijali kľúčové opatrenia – na poľnohospodárskej pôde obnovili rozsiahle trávne porasty, kde môže drop hniezdiť a podporu pre poľnohospodárov nastavili tak, aby sa im na miestach s výskytom dropa oplatilo hospodáriť šetrne vo vzťahu k životnému prostrediu.

Drop sa na Slovensku vyskytuje najmä na území Chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia pri Bratislave, kde možno v zimnom a jarnom období pozorovať kŕdle aj 400 dropov. Väčšinou však na Slovensku nezahniezdia. Napríklad v roku 2016 tu hniezdili len tri dropie sliepky. Polia, na ktorých nachádzajú v zime pokoj, im totiž na jar a v lete neposkytujú vhodné podmienky na vyhniezdenie.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj