Stĺp hanby stojí dodnes

V Piešťanoch máme viacero historických zaujímavostí. Mnohé sú umiestnené v Balneologickom múzeu Imricha Wintera, ale okolo niektorých bežne prechádzame a ani o nich možno nevieme.


Piešťanský pranier pochádza ešte z polovice 19. storočia. (Autor: am)

Najmä zástupcovia mladšej generácie azda ani len netušia, že v Piešťanoch stále stojí historický pranier. Na dejepise iste preberali, že praniere slúžili v časoch minulých na vystavovanie previnilcov verejnému lynču. Aby bol účinok poriadny, bývali umiestnené na frekventovaných miestach, napríklad námestiach, rázcestiach či pri kostoloch.

A práve pri kostole treba hľadať aj piešťanský pranier. Nachádza sa na Štefánikovej ulici pri farskom Kostole sv. Štefana, presnejšie na ostrovčeku medzi ním a cirkevnou školou.

Ako sa píše v oficiálnych materiáloch, pieskovcový stĺp hanby vyhotovili okolo roku 1830 a niekedy v rokoch 1929-1930 ho premiestnili z pôvodného na terajšie miesto. „Účelné, vo výraze klasicistické nápravno-výchovné zariadenie tvorí vertikálne usporiadaná zostava základných geometrických tvarov so štvorcovou základňou (hranol, ihlan) a gule. Čelnú stranu praniera zdobí nápis: ‚Newolám žádného, prímam každého.‘ K stĺpu pripútavali delikventa za nohy a okolo pása okovami,“ píše o praniere mesto na svojej webovej stránke.

Ak teda previnilca na pár hodín k pranieru pripútali, bolo to akési verejné divadlo hanby, ktoré ho pri ceste obyvateľov z kostola zbavilo hrdosti a azda i cti. Dnes si môžeme už len predstavovať, ako sa klamári, zlodeji či nevernice cítili, keď si pri nich pri stĺpe ľudia odpľúvali. I keď verejný lynč sa zo spoločnosti nestratil, iba sa transformoval do elektronickej podoby a dnes sa s ním stretávame prevažne na sociálnych sieťach.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav