Okolo Slovenska pôjde opäť aj cez Piešťany, v pelotóne aj hviezdni Pinot, Viviani či Kristoff

  • Šport / Ostatné športy
  • 14. augusta 2019, 09:00

Cyklistické preteky Okolo Slovenska, ktoré opäť povedú aj cez Piešťany a región budú mať vo svojom 63. ročníku skutočne hviezdne obsadenie. Predstaví sa nich celkovo päť tímov kategórie World Tour a chýbať nebudú ani hviezdne mená svetovej cyklistiky. V utorok poslal organizátorom podujatia oficiálny zápis o sedemčlennej zostave francúzsky tím Groupama-FDJ, pričom v nominácii nechýba 29-ročný vrchár Thibault Pinot či elitný šprintér Arnaud Démare.

Cyklistický pelotón pretekov Okolo Slovenska bude mať hviezdne obsadenie. © Okolo Slovenska

Pinot patril na nedávnom 106. ročníku Tour de France k hlavným favoritom na celkové prvenstvo, ale v 19. etape pre problémy s kolenom predčasne odstúpil. Jeho zranenie však nie je natoľko vážne, aby nemohol pokračovať v príprave na ďalší vrchol sezóny, ktorým budú majstrovstvá sveta v Yorkshire. Jednou z generálok pre víťaza tohtoročného prestížneho dojazdu na Col du Tourmalet budú aj preteky naprieč Slovenskom, ktoré sa uskutočnia od 18. do 21. septembra. Okrem neho sa predstavia v bielo-modrom drese napríklad aj dvaja Švajčiari Sebastien Reichenbach a Stefan Küng.

Diváckym lákadlom bude nepochybne aj účasť Arnauda Démara, ktorý počas svojej kariéry nazbieral 60 profesionálnych víťazstiev. Črtá sa tak mimoriadne atraktívny súboj elitných šprintérov, keďže konkurenciu pre rodáka z Beauvaisu budú predstavovať Talian Elia Viviani (Deceuninck – Quick Step) a tiež Alexander Kristoff, ktorého na preteky dopísal UAE-Team Emirates. Vicemajster sveta z Bergenu či víťaz vlaňajšej etapy na Elyzejských poliach bude rovnako ako spomenutí pretekári debutovať. O úspech v celkovej klasifikácii sa v tíme generálneho manažéra Giuseppeho Saronniho pokúsi Jan Polanc, ktorý by rád napodobnil triumf svojho krajana Jana Tratnika spred dvoch rokov.

Na štarte nebude chýbať ani nemecký tím Bora-Hansgrohe. Slovenských fanúšikov cyklistiky budú zaujímať najmä výkony Juraja Sagana a Erika Bašku, ale lídrom tímu bude štvrtý muž nedávnej Tour de France Emanuel Buchmann. Nebudú chýbať ani tradiční pomocníci Petra Sagana ako Lukas Pöstlberger či Maciej Bodnar. Trojnásobný majster sveta sa na Okolo Slovenska tento rok nepredstaví, keďže ako prípravu pred MS zvolili jednorázové kanadské klasiky v Montreale a Quebecu.

Posledná etapa povedie z Hlohovca do Senice. I na tejto pomerne krátkej 142-kilometrovej trati čakajú na cyklistov zaujímavé miesta. Celkovo päť horských a tri rýchlostné prémie, vrátane chuťovky v podobe vrchárskej prémie prvej kategórie na Košariská, rodisko Milana Rastislava Štefánika. Etapa navyše bude prechádzať cez Havran, kde bude vrchárska prémia, Banku, Piešťany, Trebatice, Krakovany, Vrbové a Prašník.

TS / TH

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav