Po viac ako roku škôlku na Považskej ulici vraj sprevádzkujú

Po viac ako roku zívania prázdnotou Materská škola na Považskej ulici by sa mala dočkať detí už v októbri. Informoval nás o tejto skutočnosti primátor Peter Jančovič. Materskú školu na Považskej ulici zatvoril ešte minulý rok počas prázdnin vtedajší primátor Miloš Tamajka. Vraj kvôli rekonštrukcii. Tá sa však do konca jeho primátorovania nikdy ani nezačala.


Práce v Materskej škole na Považskej ulici sú v plnom prúde. (Autor: pror)

Posledný rok pred komunálnymi voľbami okrem množstva podivných projektov ohlásila piešťanská radnica pod vedením Miloša Tamajku rekonštrukciu Materskej školy na Považskej ulici. Išlo o investíciu z eurofondov v objeme 662 236,93 eur. Mesto sa malo na rekonštrukcii tohto objektu podieľať sumou 35-tisíc eur (5 % z objemu investície).

Tamajka aj zorganizoval verejnú obchodnú súťaž, víťaz sa našiel a Tamajka s ním aj podpísal zmluvu o realizácii. Firma mala predtým, ako na stavbu nastúpila, požiadavku škôlku vyprázdniť a zabaviť ju interiérového vybavenia. To sa aj udialo. Vrátane nábytku sa rozmontovalo aj vybavenie kuchyne. Čím sa škôlka stala nefunkčnou.

Pod dvoch týždňoch bez toho, aby firma na stavenisko nastúpila, si to Tamajka rozmyslel a rozhodol sa s výhercom súťaže zmluvu ukončiť. No žiaden iný dodávateľ stavby sa do volieb v novembri 2018 v škôlke na Považskej ulici neobjavil.

Rozobratá škôlka s peniazmi s eurofondov sa tak ocitla na krku novému primátorovi Petrovi Jančovičovi. A ten o škôlke na Považskej ulici na marcovom mestskom zastupiteľstve uviedol nasledovné: „Pôvodný projekt s názvom Zníženie energetickej náročnosti Materskej školy Považská v meste Piešťany má platné stavebné povolenie do 28. marca 2019. Z dôvodu zdĺhavosti verejného obstarávania v minulom období nebolo možné určiť začiatok realizácie stavby, pôvodný víťaz verejného obstarávania na stavbe nezačal pracovať, hoci škôlka bola od prázdnin vyprataná. Termíny realizácie sú už nereálne, dotácia by musela byť v plnej výške vrátená.“

A ďalej vo svojom zhodnotení situácie pokračoval. „Po preštudovaní celého projektu nielen mnou, ale aj viacerými odborníkmi, sme došli k záveru, že dodržanie energetických úspor (až 75 %), s ktorými sa predpokladalo v projekte po rekonštrukcii, je tiež nereálne dosiahnuť pri bežnom chode škôlky, a nie na úkor zdravia detí, z toho dôvodu by pre mesto plynuli sankcie. Preto sme sa rozhodli vystúpiť z tohto projektu a nerealizovať ho,“ povedal v marci Jančovič.

Následne sa však hľadalo riešenie. Znížená kapacita mestských škôlok odklad nemá a od septembra tohto ruku sa hlási opäť viacej detí ako v minulom roku.

Radnica tak predložila na mestské zastupiteľstva zmenu rozpočtu mesta, nakoľko pôvodne odsúhlasená suma 35-tisíc eur ako spoluúčasť na europrojekte by nepostačovala ani na základné sprevádzkovanie materskej školy.

Ako nám v rozhovore pre Piešťanský týždeň povedala prednostka mestského úradu Denisa Bartošová, pri návrhu zmeny rozpočtu uvažovali, že keď už je škôlka vyprázdnená a čiastočne zdemontovaná od interiérového vybavenia, je vhodné aj za cenu o čosi vyšších nákladov škôlku poopravovať tak, aby mohla bez problémov deťom slúžiť niekoľko ďalších rokov.

A tak podľa novej dodávateľskej zmluvy škôlka získa vymenené rozvody, plynu, vody a elektriny. Zrekonštruované sú podlahy, omietky, nové interiérové nátery, ale i plastové okná či vybavenie kuchyne, nové moderné osvetlenie interiéru materskej škôlky. To všetko v objeme investície 86 950 eur. A podľa slov primátora Jančoviča deťom bude k dispozícii už v októbri.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek