Nočnou Katarínkou bude znieť komorná hudba

Podujatie bude súčasťou osláv 25. výročia projektu záchrany zrúcaniny známej pod názvom Katarínka.

Obnovená kostolná veža na Katarínke získala jednu z cien v súťaži Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2017 (Autor: © katarinka.sk)

Zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej v Dechticiach bude aj v tomto roku súčasťou celoslovenského podujatia Noc hradov a zrúcanín. V sobotu 17. augusta budú medzi ruinami múrov kostola znieť tóny komornej hudby, chýbať nebude ani svätá omša a nočné sprevádzanie areálom. Podujatie bude súčasťou osláv 25. výročia projektu záchrany zrúcaniny známej pod názvom Katarínka.

Nočný program na Katarínke otvorí o 19:30 svätí omša, ktorú odslúži Branislav Popelka. Po nej bude nasledovať koncert Komorného orchestra ZOE, po ňom nočné sprevádzanie areálom, ktorý sa nachádza v malokarpatských lesoch medzi obcami Dechtice a Naháč v okrese Trnava.

Na Katarínku sa dá dostať pešo po vyznačených turistických trasách z okolitých obcí Naháč, Dechtice alebo Dobrá Voda. Zároveň je možné využiť aj odstavné parkovisko pod Katarínkou, na ktoré vedie odbočka z cesty medzi obcami Naháč a Dechtice. Odtiaľ sa dá k zrúcanine dostať pešo asi za 20 minút. Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, postupne sa začal meniť na ruiny. Od roku 1994 na ich záchrane pre ďalšie generácie pracujú vždy počas letných prázdnin dobrovoľníci. Doteraz sa ich tu od začiatku projektu vystriedalo približne 1700.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava