Už ste si nazbierali kamilky?

Jedna Milka, dve Milky, nazbierali kamilky. Či žalúdok, či oči, čaj z kamiliek vylieči. Poučnejšiu detskú básničku z prvej triedy základnej školy si neviem ani predstaviť. Kamilky voňajú ako bábätká. Mimochodom, svojho prvého synčeka sme každý večer kúpali v odvare z harmančeka, čiže kamiliek – alebo tiež rumančeka. Takýmito názvami titulujeme nežné poľné kvietky – v strede žlté, s bielymi okvetnými lístočkami a s vôňou domova. A keď sme dieťatko okúpali v čistých kamilkách, ešte sme si nimi aj spláchli naše vlasy po umývaní. Boli jemnučké. Hebké ako naše bábätko.


Rumanček, harmanček či kamilky – stále je to tá istá bylinka. (Autor: vd)

Keď som mávala ako dieťa zápal očí, babička mi navarila kamilkový čaj a ja som si namáčala do neho kúsok bielej handričky a prikladala na hnisavé oči. Keď ma bolelo brucho, babka opäť varila kamilkový čaj. No a keď som nevedela zaspať, čaj z kamiliek ma utíšil, upokojil rozbláznenú myseľ a ja som konečne zaspala ako dudok.

Rozbité kolená po pádoch na bicykli sa u nás vždy liečili buď žltým penicilínovým práškom alebo odvarom z kamiliek. Ten dokázal nielen rýchlejšie zahojiť ranky, ale ich aj dezinfikoval.

V puberte, keď sa mi povyhadzovali všelijaké pupáčiky, odvar z kamiliek ich vysušil a rovnako dezinfikoval aj ranky, dieročky po vytlačených pupákoch, ktoré som si v návale prílišnej aktivity vyrábala navzdory dobre mieneným radám našej mamy. Darmo hovorila – nevytláááčaj! Kamilky to istili.

Neskôr som sa dozvedela, že harmančekový odvar, respektíve čaj udržiava u cukrovkárov hladinu glukózy v krvi. A vraj pomáha aj pri migréne. Tá je veru riadna potvora. Mala som ju iba raz a poviem vám, myslela som si, že hlava mi praskne v polovici, v zúfalstve som ňou chcela rozbiť stenu. Tak ma bolela. Preto ak by opäť prišla tá strašná bolesť, určite siahnem po kamilkách. Minimálne to aspoň vyskúšam.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav