Školáci sa po prázdninách vrátia do vynovenej budovy

Letné prázdniny sú ideálny čas na rekonštrukciu škôl, keďže priestory týchto inštitúcií spravidla zívajú prázdnotou. Kým do Základnej školy F. E. Scherera po lete vstúpi prvá detská noha, mali by do budovy prepúšťať slnečné lúče desiatky nových plastových okien.


E.F. (Autor: am)

Výmena okien na základných školách je v súčasnosti nevyhnutná. Staré drevené okná nielenže nezabezpečujú žiadne energetické úspory, ale najmä môžu v zimných mesiacoch znižovať komfort žiakov počas vyučovania a ohrozovať ich zdravie.

Na ZŠ F. E. Scherera a tamojšiu rekonštrukciu okien mestské zastupiteľstvo vyčleňovalo peniaze aj na rok 2018. Vtedy sa však vymenili okná na materskej škole a školskej jedálni, ktoré sídlia v rovnakej budove. Na túto obnovu išlo z rozpočtu vyše 120-tisíc eur.

Tento rok už prišiel čas aj na skrášlenie priestorov pre školákov. Práce podľa zmluvy zahŕňajú vybúranie 77 kusov okenných otvorov a odstránenie rovnakého počtu drevených okien, vrátane odstránenia oplechovania vonkajších parapetov s uložením na riadenú skládku odpadov. Majstri tiež vybúrajú troje dverových otvorov, z ktorých odstránia oceľové dvere. Zmluva tiež hovorí o odstránení azbestových platní z exteriéru okien.

Namiesto toho firma Herplast, s. r. o., namontuje 77 plastových bielych okien a troje hliníkových dvier s izolačným trojsklom. Na všetkých nových oknách bude namontované interiérové horizontálne žalúzie s retiazkovým ovládaním. Podľa zmluvy sa majú práce v čo najväčšom rozsahu vykonať počas prázdnin, pričom po nástupe detí do školy sa budú dokončovať práce v exteriéri.

Výmena okien bude stáť necelých 117-tisíc eur.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek