Rumunská žobravá mafia opäť operuje na cestách a parkoviskách

  • Reportáž / Kraj / Piešťany / Región
  • 7. augusta 2019, 00:01

Rumunská žobravá mafia na svojich potulkách Európou opäť raz dorazila na Slovensko. Tentoraz prítomnosť skupinky zneužívajúcej ochotu pomôcť či ľudskú spolupatričnosť zaznamenala diaľničná polícia. Rumuni na luxusných autách s nemeckou poznávacou značkou vybrzďovali na diaľnici šoférov, aby im predostreli svoj „dojemný“ príbeh. To však nie je jediný spôsob ako sa táto organizovaná zločinecká skupina snaží od ľudí peniaze vymámiť.


Rumuni na luxusných autách s nemeckou ŠPZ vybrzďovali šoférov. (Autor: polícia)

„Počas letného obdobia sa na viacerých úsekoch diaľnic aj na území Bratislavského kraja častejšie stretávame s prípadmi podvodníkov, ktorí predstierajú poruchu na motorovom vozidle. Snažia sa tak zastaviť iných účastníkov cestnej premávky a následne sa od nich pokúšajú vylákať finančnú hotovosť,“ uvádza polícia na svojej stránke na sociálnej sieti.

„Príkladom je aj vodič tmavomodrého Audi s nemeckým evidenčným číslom, občan Rumunska, ktorý sa spolu so svojou spolujazdkyňou, tiež občiankou Rumunska, snažil blokovať ostatných účastníkov cestnej premávky za účelom zastavenia a následného fingovania poruchy na vozidle. Za poskytnutie finančných prostriedkov tieto osoby zvyknú ponúkať napodobneniny rôznych cenných predmetov,“ doplnili informácie o podvodníkoch na diaľnici policajti.

Rumunská žobravá mafia však „podniká“ aj v iných odvetviach, ako od ľudí peniaze vymámiť. Keď to nevychádza vybrzďovaním áut na diaľnici, presunú sa na cesty prvej a druhej triedy a predstierajú vodičov v núdzi. V nasledujúcich riadkoch vám opíšeme, na aké druhy „namotávania“ svojich obetí sa rumunská mafia špecializuje.

Finta zastavovanie áut: „kravaťáci“

Dvaja maximálne traja slušne oblečení muži predstierajú poruchu auta na výpadovkách z mesta. Po ruke zvykne byť i žena, najlepšie s dieťaťom v náručí.

Veľmi sugestívnym spôsobom sa snažia zastaviť okoloidúce autá. Ak niekto dôverčivý zastane, čaká ho veľmi presvedčivý príbeh v lámanej češtine a žiadosť o peniaze na benzín, ktorý im došiel a z nejakého dôvodu nemajú pri sebe žiadnu hotovosť a platobná karta im vraj ostala v bankomate. Ako protihodnota či záloha slúži bezcenný šperk zo žltého kovu, ktorý má svojim vzhľadom či farbou imitovať hodnotný predmet.

Finta zbierka na charitu: „slušáci“

Veľmi dôveryhodne vystupujúci mladí ľudia predstierajú, že sú hluchonemí. Pred časom sme na takúto skupinku narazili i v Piešťanoch. Išlo o šestnásťročnú dievčinu a dvoch o málo starších mládencov, všetci s rumunským pasom. Preukazovali sa dokladom fiktívnej organizácie. Mali pri sebe hárok, na ktorom bolo v hlavičke uvedené: „Certifikát regionální pro neslišíci a tělesně postižené lidi a pro chudé děti chceme otevřít medzinárodní centrum.“

Finta súcit: „Smutné“ oči dieťaťa

Môže isť o muža či ženu s barlami v krkolomnej polohe znázorňujúcej jeho až bizarné telesné postihnutie. Na city útočia i mladé ženy s dieťaťom. Svoje prosby o milodary znásobujú hrou napríklad na harmonike. V roku 2017 operovala v Piešťanoch žobravá myška Minie. Našej pozornosti neušla a po tom ako sme na žobravých Rumunov upozornili mestskú políciu, tá zakročila.

Na city útočia mladé ženy s dieťaťom. (autor: pror)

Finta obchod: „biznismeni“

„Značkové“ voňavky, „luxusné“ hodinky či lákavý tovar všakovakého druhu za super výhodné ceny si môžete zakúpiť od tejto partie počerných obchodníkov na parkoviskách pred supermarketmi či na odpočívadlách a benzínových pumpách. Že ide len o podradný „šmejd“, vám dôjde až s odstupom času. To však je už parta „biznismenov“ úplne niekde inde a tovar nie je komu vrátiť.

Finta skúška pozornosti: Drzí zlodeji

Nebýva zriedkavosťou ako prednedávnom odhalila priemyselná kamera, že stačí chvíľa nepozornosti na parkovisku pred supermarketom či pri tankovaní auta na čerpacej stanici. Z jednej strany nakladáte nákup a z druhej strany vám vykrádajú osobné veci položené na sedačke spolujazdca. Prípadne „starostliví“ občania „kontrolujú“ uzamknutosť áut na parkovisku.

Takúto partiu sme zachytili pri „práci“ na parkovisku pred jedným z piešťanských supermarketov v roku 2017.

„Starostliví“ občania „kontrolujú“ uzamknutosť áut na parkovisku. (autor: pror)

Polícia radí: Hlavne nenaletieť

A tak jediná naozaj funkčná obrana proti týmto podvodníkom je byť opatrný a prehodnotiť svoj prirodzený súcit a potlačiť svoj „cit“ pre výhodný biznis. „Buďte v takýchto prípadoch aj počas obdobia letných dovoleniek obozretní a nenechajte sa od podvodníkov nachytať,“ radí polícia na sociálnej sieti. Ak tieto osoby predstierajú, že sa ocitli v núdzi, treba im odporučiť kontaktovať niektorú zo záchranných zložiek. „Za žiadnych okolností však nedávajte peniaze neznámym osobám ani od nich nič nekupujte,“ upozorňuje polícia.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava