Trnava začína stavať parkovací dom pre bicykle

VIzualizácia zdroj: trnava.sk

Prvý automatický parkovací dom pre bicykle na Slovensku začínajú stavať pri železničnej stanici v Trnave. Bude mať podobu viac ako jedenásťmetrovej veže a kapacitu 118 bicyklov. Mesto Trnava zaň zaplatí 652-tisíc eur, z toho približne 500-tisíc eur dostane vo forme nenávratného príspevku z eurofondov určených na zvýšenie atraktivity cyklistickej dopravy. Parkovací dom bude postavený do konca tohto roka, nasledovať bude dvojmesačná skúšobná prevádzka.

Parkovací dom bude stáť v priestore medzi železničnou a autobusovou stanicou. V prevádzke musí byť 24 hodín denne, príjem, skladovanie aj výdaj bicyklov bude prebiehať automaticky a nebude trvať viac ako pol minúty. Bicykle budú v objekte zabezpečené proti krádeži, ako aj pred vplyvmi počasia. Parkovanie bicyklov bude spoplatnené, k dispozícii bude automatický platobný systém, ktorý okrem slovenského jazyka bude komunikovať aj v ďalších jazykoch. Radnica si od tohto na Slovensku unikátneho riešenia sľubuje ešte väčší záujem o cyklistickú dopravu v meste.

Trnavčania, ktorí denne cestujú do práce vlakom alebo autobusom, už podľa Zuzany Betinovej z Mestského úradu v Trnave nebudú musieť riešiť problém s celodenným parkovaním svojho auta pri železničnej alebo autobusovej stanici. Ak tam prídu na bicykli, ten si môžu bezpečne odložiť v automatickom parkovacom dome. Vedenie trnavskej radnice okrem toho naznačuje, že parkovanie vozidiel pri železničnej stanici spoplatní.

Zhotoviteľom automatického parkovacieho domu pre bicykle bude oficiálne trnavská stavebná spoločnosť CS. Reálnym dodávateľom samotného objektu aj skladovacej technológie však bude česká spoločnosť, ktorá má už s parkovacími cyklodomami skúsenosti. Trnava vyberala dodávateľa od leta 2017, podarilo sa ho nájsť až v druhom verejnom obstarávaní. Na Slovensku podobné zariadenie nie je, najbližšie sú v Českej republike.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav