Odmenou za prácu na Tematíne sú pre dobrovoľníkov večery pri ohni

  • Kultúra a spoločnosť / História
  • 3. augusta 2019, 00:01

Dvanásť rokov občianske združenie Hrad Tematín zachraňuje túto jedinečnú kultúrnu pamiatku umiestnenú v malebnej prírode Považského Inovca. Dobrovoľníci aj sezónni zamestnanci získaní cez rôzne projekty a granty trávia čas nevšednou robotou pri postupnej oprave nášho kultúrneho dedičstva. Ostalo z neho síce len torzo, no Tematín má stále veľký význam nielen pre súčasnosť, ale i pre nasledujúce generácie.


Hodnota hradu je v zachovaní jeho originálnych častí (Autor: Mojmír Choma)

Každý rok objavia záchrancovia tejto historickej pamiatky pri archeologickom výskume kúsky skladačky našej histórie a dopĺňajú tak vedomosti o živote našich predkov. Hrad bol od 13. storočia správnym centrom Tematínskeho hradného panstva, kam v histórii patrila aj vtedajšia obec Piešťany a okolité dediny. V prípade núdze boli v jeho útrobách chránené nielen cennosti v podobe drahých kovov, ale aj dôležité majetkoprávne listiny, súdne rozhodnutia, kroniky či rôzne zmluvy. Bol vlastníctvom niekoľkých významných rodov ako Ujlakyovci, Thurzovci alebo Berčéniovci. Na začiatku 18. storočia bol poškodený vojskom a odvtedy chátral.

Objavili aj izby panstva

Poslednými objavmi v minulom roku bolo odkrytie strednej časti severného paláca, kde bol priestor predpokladanej jednej miestnosti rozdelený v skutočnosti na štyri menšie. Dve miestnosti vykurovali vysoké kachľové pece zložené zo zelených glazovaných kachlíc a dve miestnosti boli vyhrievané pecou umiestnenou v útrobách steny, ktorá ich rozdeľovala. Išlo o izby panstva.

Ďalší objav bol v cisterne na vodu, kde je v stene diera po zlatokopoch, ktorí sa domnievali, že pod kaplnkou vedľa ktorej je cisterna, boli krypty plné bohatstva. Žiaľ, po jednom metri narazili na skalu, na ktorej je hrad postavený, a vzdali to.

Najdôležitejšou prácou na hrade je postupná oprava zvetraných stien, aby vydržali pre ďalšie generácie. Hodnota hradu je práve v zachovaní jeho originálnych častí. Dotváranie častí, ktoré len predpokladáme, môže tieto originály nenávratne zničiť. To je odpoveď na najčastejšiu otázku, prečo hrad nepostavíme do jeho pôvodnej formy. Žiaľ, všetky rekonštrukcie hradu v modeloch či kresbách sú len teóriou ich autorov a niektoré sú až neuveriteľným zlepencom výmyslov. Okrem toho lacnejšie by bolo si taký lunapark postaviť na zelenej lúke ako na mieste kultúrnej pamiatky obklopenej prírodnou rezerváciou.

Kto sú dobrovoľní „tematínci“?

Sú to ľudia, ktorí sa ako prvé nepýtajú, koľko za prácu zarobia, a keď vidia, že niekto potrebuje pomoc, nestoja a nenakrúcajú si to na mobil, ale pomôžu. Odmenou za víkendovú prácu sú večery pri ohni plné diskusií či spoločenských hier a jednoduché jedlo s miestom na nocľah. Ide skoro spravidla o mužov vo veku 30-40 rokov, nezadaných, zručných, inteligentných remeselníkov. Sú to, samozrejme, aj sezónni zamestnanci, ktorých sa podarilo získať cez projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva II. Ten beží vďaka ministerstvu kultúry a ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zamestnancov na Tematín je v tejto geografickej oblasti veľmi ťažké získať, pretože nezamestnanosť výrazne klesla. Zároveň je práca na hrade náročná a naozaj nie je pre slabšie povahy. Niektorých časom tak chytila za srdce, že sa vydali touto cestou aj vo svojom profesionálnom živote.

Po rokoch sa z hradu Tematín stalo malé školiace stredisko pre tých, ktorí sa chcú naučiť rozumieť pamiatkam a si osvojiť dobové techniky práce s kameňom či s drevom. Všeobecne však dobrovoľníkov ubúda a mladá generácia s názvom mileniáli (narodení na prelome milénií) má už iné hodnoty, prípadne ich manuálna zručnosť je slabšia. Preto je našou snahou aj vychovávať mládež k hmatateľným výsledkom práce vlastných rúk s mobilom zanechaným doma.

Vzkriesili východný palác

V posledných rokoch hrad prechádza výraznou zmenou. Odstraňovaním závalov z miestností budovy vyrastajú múry do výšok a človek získava lepšiu predstavu o ich funkčnosti. Podarilo sa obnoviť jednu dlhú klenbu s miestnosťou na poschodí, kde je možnosť sa v letných horúčavách alebo pri nepriazni počasia schovať a odpočinúť si.

Podarilo sa aj doslova vzkriesiť priestor východného paláca, ktorý bol predtým nečitateľný v strmom svahu. Hrad sa tak rozšíril v pôdoryse o priestor s ďalšími šiestimi miestnosťami. Enormným úsilím a niekedy až heroickými výkonmi „tematíncov“ sa hrad stáva kultúrnou pamiatkou, ktorá nie je len akýmsi kopcom kakameňa, ale bezpečnejším a kultúrnejším miestom našej histórie.

Združenie intenzívne pracuje na stabilizácii ohrozených častí, vytvorení expozičných priestorov na prízemí celého severného paláca, kde bude niekoľko miestností. Budujú most do hradného jadra na historických základoch a plánujú aj čiastočne dobudovať veľkú obrannú vežu, v ktorej bude vyhliadka. Všetko v rešpekte zachovania originálnych murív bez zásahu do autenticity miesta.

Samozrejme, v dnešnej dobe nie je možné, aby takéto dielo napredovalo bez prostriedkov a ochrany. Arogantní a hlúpi ľudia bez štipky vychovania si nájdu cestu i sem, a tak rôzne poškodenia a krádeže viedli k tomu, že sa zavádza nočné uzatváranie hradu, otváracie hodiny aj vstupný poplatok symbolické euro. Mnohých to prekvapí alebo zaskočí, ale rozumný človek to pochopí a prijme tieto kroky ako samozrejmé.

Sem-tam sa ozve aj nejaká firma, ktorá chce pomôcť a pošle na hrad na jeden deň svojich zamestnancov, čo výrazne posúva práce vpred, alebo nám venuje časť svojich dvoch percent z dane, prípadne uhradí nákup konkrétneho druhu materiálu.

Nepodarilo sa nám však nájsť niečo ako hlavných partnerov, ktorí by si zobrali pod patronát menšie časti projektu a pomohli nám to spoločne utiahnuť s tým, že by sa objekty potom hovorovo volali podľa nich. Prípadne hľadáme firmy, ktoré by na pár mesiacov v roku vedeli prispieť na zamestnancov, na zabezpečenie stravy pre dobrovoľníkov, vybavenie, stroje, materiál či drahé výskumy a projekčné práce. Možností je niekoľko. Dôležité je, aby práce neustále pokračovali, pretože pamiatka bez dobrej správy či údržby môže zaniknúť.

Mojmír Choma, (foto: Mojmír Choma)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel