Rekonštrukciu Bratislavskej komplikujú aj elektrikári

  • Nezaradené
  • 2. augusta 2019, 00:09

Obnova Bratislavskej cesty,
hlavnej dopravnej tepny
v Piešťanoch, ktorou denne
prejdú tisíce áut, je v plnom
prúde. Rozkopané sú obe
strany cesty, čo komplikuje
dopravu a spôsobuje
diskomfort obyvateľom. Aby
sa však stihli ukončiť práce
v termíne, treba nielen
aktívne robiť, ale asi aj
trochu veriť, že práce nič
neskomplikuje. V tejto lokalite
totiž súčasne prebiehajú
dve stavebné akcie.

Rekonštrukcia chodníkov na Bratislavskej ceste má trvať do konca októbra. foto:autor

Spolu s rekonštrukciou chodníkov, verejného osvetlenia a obnovou zelene na Bratislavskej ceste vzniká aj spoločný chodník pre cyklistov a chodcov. Piešťany uspeli minulý rok so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu v rámci výzvy zameranej na zvýšenie atraktivity cyklistickej dopravy. Radnica zaplatí za vynovené chodníky 570-tisíc eur, väčšinu peňazí na tento projekt získala zo spomínaných eurofondov.

Okrem toho však na Bratislavskej robia aj pracovníci, ktorí pre spoločnosť ZSE, a.s., Bratislava realizuje prekládku vzdušných rozvodov distribučného nízkonapäťového vedenia do zeme vrátane prepojenia k jednotlivým nehnuteľnostiam a následne odstránenie jestvujúcich elektrických stĺpov.

„Nie je jednoduché koordinovať práce dvoch firiem súčasne,“ vyjadril sa primátor Peter Jančovič a doplnila ho prednostka mestského úradu s pripomienkou ohľadom bezpečnosti. „Počas trvania prác sme sa spolu s projektantom a stavebným dozorom snažili o to, aby rýchlosť prejazdu bola znížená, čo nie všetci vodiči akceptujú,“ dodala Denisa Bartošová, pričom spomenula i ďalšie dočasné dopravné značenie.

Koordinácia stavieb je aj podľa nej náročná a už pred začatím prác sa na úrade rozhodovalo, či vôbec do projektu rekonštrukcie ísť alebo nie. „Západoslovenská distribučná túto obnovu siete mala realizovať už v minulom roku. Tak som sa po svojom nástupe do funkcie snažila rokovaniami nájsť termín, kedy môžu nastúpiť, keďže už mali zazmluvnené investičné akcie v iných mestách. Po dohode napokon mali začať v apríli a my sme stavbu mali odovzdať firme až neskôr, no keďže Západoslovenská distribučná meškala mesiac, tlačíme pred sebou teraz toto bremeno a termín dokončenia sa zdá krkolomný,“ uviedla Bartošová.

Cyklochodník má byť hotový do konca októbra. „Ospravedlňujeme sa všetkým, že im zasahujeme do bežného života, ktorý spočíva vo vjazdoch a výjazdoch na svoje nehnuteľnosti,“ povedala prednostka.

Súčasťou rekonštrukcie je aj výsadba nových drevín. Živé ploty budú vysádzané do svahových častí. Zo stromov sú navrhnuté dreviny menších rozmerov vhodné do uličných priestorov, a to 20 kusov javora poľného, ktorý dorastá do výšky 8-10 metrov a šírky 4-6 metrov a znáša letné vysoké teploty aj zasolenie. Pribudne tiež desať hrušiek Calleryova, čo je zasa kompaktne rastúci strom výšky 10 metrov a šírky do 5 metrov, ktorý nepoškodzuje podzemné vedenia, znáša sucho a plné oslnenie. V apríli až máji je zaujímavý bielym kvitnutím.

Stavba rieši aj odvodnenie ulice, na čo budú využité jestvujúce uličné vpuste a nové navrhované typové vpuste UV 50. Niečo zachytí i zeleň, no vsaky na zelenej ploche sa nemôžu realizovať, lebo sa tam nachádza veľa inžinierskych sietí. Hlavné odvodnenie sa teda bude riešiť cez vpuste.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel