Najväčší problém bude ovocie uskladniť

  • Nezaradené
  • 2. augusta 2019, 08:13

Milovníci marhúľ a broskýň si opäť prišli na svoje. Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch vo svojich priestoroch prezentoval nielen tieto chutné plodiny, ale aj bylinky a dokonca strukoviny.

Vo výskumnom ústave rastlinnej výroby vystavili desiatky odrôd marhúľ. foto:autor

Na výstave predviedli 80 odrôd marhúľ, 40 odrôd broskýň, približne 100 druhov rastlín a sortiment strukovín. Ku každej odrode boli uvedené bližšie informácie a dozvedieť sa čosi viac preto prišli nielen zástupcovia verejnosti, ale aj ovocinári, odborníci i domáci pestovatelia. Po úvode, v ktorom všetkých prítomných privítal riaditeľ ústavu Pavol Hauptvogel, sa záujemcovia išli pozrieť aj do exteriérových priestorov. V areáli sa nachádza 106 odrôd marhúľ a 126 druhov broskýň.

Návštevníkom sa tiež prihovoril ovocinár Marián Varga, ktorý pracovníkom vyjadril obdiv a uznanie, že dokázali uskladniť odrody, ktoré sa zberali pred mesiacom. „Dopestovanie už by nemal byť taký veľký problém. Ale preskladniť ovocie, predĺžiť jeho obdobie, to je výzva pre budúcnosť. Dnes môžem povedať, že ovocinári zo Slovenska vyvážajú ríbezle do Holandska a Belgicka, kde ich uskladňujú v špeciálnych skladoch až do Vianoc,“ prezradil M. Varga a ako dodal, tento trend bude aj u kôstkovín. Chutné sladké ovocie zo Slovenska teda budeme môcť konzumovať azda po celý rok.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava