Fontánu zaplnili krásne ženy

  • Nezaradené
  • 1. augusta 2019, 08:00

Napriek tomu, že kalendár hlási koniec júla a mohlo by sa zdať, že kultúra má prázdniny, v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána v Piešťanoch otvorili ďalšiu výstavu. Tentoraz foyer budovy zdobia fotografie, na ktorých Igor Baďura zachytáva krásne ženy, krajiny, ale aj niekoľko zvierat.

Výstava Ženy a krásy sveta potrvá do 11. augusta. foto:autor

Igor Baďura je členom Piešťanského fotoklubu. So svojimi dielami sa zúčastňuje rôznych súťaží, pričom je prívrženec viac-menej klasickej fotografie bez výrazných grafických úprav, retuší, fotokoláží či vymieňania pozadí. Vo foyeri Fontány sa predviedol s výstavou pomenovanou Ženy a krásy sveta.

Ako sa už z názvu dá vyčítať, snímky sú plné krásnych pohľadov. Či ide o obdivovateľov ženskosti, alebo čarovných zákutí prírody a fauny v nej, každý si to svoje nájde. Baďura sa totiž dlhé roky venoval najmä cestovateľskej fotografii. Precestoval a fotografoval Malorku, Ibizu, Kanárske ostrovy-Gran Canaria, Lanzarote a Fuerteventura, prešiel Španielsko a Portugalsko, ale aj grécke ostrovy Rodos, Kos, Korfu, Santorini a Kréta, má rád Taliansko, Sardíniu, Korziku, navštívil tiež národné parky v USA či na Islande. Úryvky z týchto ciest môžete vidieť práve v rámci výstavy.

Pred asi ôsmimi rokmi sa autor začal venovať aj modelingovej a glamour fotografii, portrétu a aktu. Na svojich fotografiách sa snaží zachytiť krásu ženy. Táto umelecká poloha má v rámci výstavy najväčšie zastúpenie. Autor má rád tiež street fotografiu a fotografovanie zvierat. Zopár z nich sa zo snímok díva aj vo Fontáne.

Slávnostná vernisáž sa uskutočnila v utorok 23. júla. „Mám problém vymýšľať názvy fotografií, pretože som skôr zástancom toho, že fotografia má rozprávať sama,“ povedal na úvod autor, ktorý okrem popisu krajín, v ktorých snímky vytváral, pomenúval aj jednotlivé fotografie žien.

Každá z nich má svoj príbeh. Fotograf načrtol, že niekedy sa s vytváraním dráždivých snímok spájajú zaujímavé historky s okoloidúcimi, a to napríklad, keď vietor odhalí modelVýstava Ženy a krásy sveta potrvá do 11. augusta. ke viac, ako by bolo treba. Prezradil aj to, že pri fotografovaní krajiny je dôležité najmä to, v aký čas sa človek snaží snímku zhotoviť – zásadné je totiž vystihnúť najlepšie svetlo.

Pri portrétoch je to komplikovanejšie, pretože ide o (ne)štandardnú prácu s ľuďmi. „Často sa stáva, že deň alebo dokonca hodinu pred fotením to modelka odriekne. Termín máte dohodnutý týždne vopred a to, čo ste si naplánovali, je zrazu fuč,“ spomenul I. Baďura spolu s historkou o mesiac plánovanom fotení na Islande, ktoré sa zrušilo už počas jeho pobytu v tejto nádhernej krajiny. Optimisticky však dodal, že keď sa napokon termíny podarí zladiť, stojí to zato.

Výsledok si koniec koncov môžete pozrieť aj vy vo foyeri kina Fontána. Fotografie budú verejnosti prístupné do 11. augusta.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín