Začína sa jubilejný ročník Organových dní

  • Nezaradené
  • 31. júla 2019, 08:00

Organové dni v Piešťanoch neodmysliteľne patria k letu v kúpeľnom meste už celé dve dekády. Dvadsať rokov sa za organmi v miestnych kostoloch a v Dome umenia prezentujú najlepší slovenskí, ale aj zahraniční hudobníci. Tento ročník festivalu sa začína už v sobotu 3. augusta o 19.00 h v evanjelickom kostole.

Diváci si budú môcť vychutnať kombináciu organu a panovej flauty. (Autor: am)

Práve úvodný koncert bude veľmi zaujímavý. „S poľským organistom sa predstaví spevák z Juhoafrickej republiky,“ prezradil na úvod Stanislav Šurin, organizátor Organových dní. Spevák Sibusiso Simelane a organista Marek Stefanski však nebudú jediní zahraniční hostia. „Po prvýkrát zahrá aj Saltanat Abilkhanova z Kazachstanu, absolventka prestížnej Hudobnej akadémie v Lipsku,“ povedal organizátor. Táto hudobíčka zahrá presne o týždeň po úvodnom koncerte, teda v sobotu 10. augusta o 19.00 h vo Farskom kostole sv. Štefana.

Po dvoch koncertoch v kostoloch sa ďalšie pokračovanie festivalu presunie už tradične do Domu umenia. Na pódiu sa predvedie sám organizáZAČÍNA SA JUBILEJNÝ ROČNÍK ORGANOVÝCH DNÍ tor, a to v sprievode nemeckého génia, Helmuta Hauskellera. „Panova flauta s organom je jedinečná kombinácia, takisto výborne znie s orgánom trúbka. Nástroje veľmi obohatia program a voláme ich „organ plus“ koncerty,“ povedal S. Šurin, ktorý v sprievode spomínanej panovej flauty zahrá v piatok 16. augusta o 19.00 h.

Následne sa v utorok 20. augusta na pódiu predvedie stálica festivalu, americký organista David di Fiore. Posledný augustový týždeň otvorí v Dome umenia slovenská dvojica. Vladimír Kopec v pondelok 26. augusta zahrá na organ a Tibor Ďuriak na trúbku. O týždeň neskôr, v pondelok 2. septembra bude pódium patriť poľskému hudobníkovi menom Przemysław Kapituła.

 Záver bude patriť ďalšej umeleckej ľahôdke. „Nesporne zaujímavý bude koncert organového dua z Ruskej federácie. Interpreti spolu tvoria nielen umelecký, ale aj manželský pár. Publikum bude môcť sledovať súhru štyroch rúk a nôh v skladbách, ktoré budú hrať spoločne,“ prezradil na záver S. Šurin. Tento koncert sa uskutoční v stredu 4. septembra o 19.00 h a uzavrie 20. ročník Organových dní v Piešťanoch.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav