Páchnuca stoka Dubová: Necháme to zase plávať?

  • Nezaradené
  • 31. júla 2019, 23:51

Koho by v horúci letný deň nepotešila krátka letná búrka a osviežujúci dážď! Veď posledné roky je v našich končinách o letné zrážky zjavná núdza. No ryby v malom potoku, čo preteká stredom našich Piešťan, z tejto búrky radosť nemávajú.

Ryby opäť plávali hore bruchom po hladine potoka Dubová. foto: Ladislav Lacko

My Piešťanci sme zjavne zabudli, akým úžasným krajinotvorným a životodarným prvokom každý potok či rieka je. S tečúcou prírodnou vodou zaobchádzame ako v stredoveku. Nielenže sme náš príjemný potok v niektorých miestach uväznili do nepekného betónového koryta, ale v jednom úseku sme ho dokonca zakryli. Asi zavadzal. Korunu nášmu ignorantstvu nasadzuje však iná skutočnosť. Už veľa rokov je potok pravidelne využívaný ako odľahčovacia stoka. Stačí letná búrka a cestujeme v čase. S prívalom vody tu máme v strede mesta reálny zapáchajúci stredovek. Potok Dubová je po intenzívnej búrke plný nielen vody, ale aj TOHO a tiež všetkého, čo s TÝM súvisí. Mestská kanalizácia si „odľahčí“ o fekálie, toaletný papier… a život ide ďalej. Potok smutne tečie a unáša so sebou aj stovky mŕtvych rýb, ktoré sa udusia. Všetko je to však organizované a s vedomím úradov. Vodárne požiadajú a dostanú výnimku. Kultúrne riešenie by ich stálo investície a takto stačí pečiatka. Jednoducho na všetko je „štempeľ“ a je to vybavené. Rybári v zmysle zákona potok zarybňujú, a ak je potrebné, mŕtve ryby na svoje náklady pozbierajú a zlikvidujú. Rybárov to, samozrejme, rozčuľuje, no musia si zvyknúť, lebo riešenie by bolo „drahé“. Všetci sme si zvykli na tento malý stredovek.

Že sa v tomto potoku dalo kedysi aj kúpať, si pamätajú už len osemdesiatnici. Nad mestom by sa v ňom možno dalo okúpať aj dnes, no v meste alebo za ním by pobyt v takejto vode zaručene znamenal kožné či žalúdočné problémy. Aj ryby z potoka miznú tým viac, čím je hlbší v meste, a za mestom je už takmer mŕtvy. Nikomu to príliš neprekáža, nikto sa tým veľmi nezaoberá. Príroda sa o bioodpad vraj postará a toaletný papier rozvešaný ako vianočné ozdoby na brehoch aj zopár týždňov slúži ako ukazovateľ dosiahnutej maximálnej výšky hladiny. Okolo Dubovej vedie ukážková cyklotrasa s najmodernejším farebným vodorovným značením a s lavičkami na oddych. No ľudia na nich pri vode nesedia. Prejdú bicyklom kam treba, príliš sa nezastavujú, neobzerajú. Načo aj? Kto by oddychoval pri zapáchajúcej stoke.

Na oddych sme si vybudovali lepšie miesto: V centre sme si postavili dve fontány „Biely Váh“ aj „Čierny Váh“ s chlórovanou vodou a farebným ledkovým osvetlením. Tam sa oddychuje. Umelé si vybudujeme, prírodné zničíme. Nič sa asi nedá robiť. Máme oddelenie životného prostredia na mestskom úrade, na krajskom úrade, a máme aj ministerstvo životného prostredia. Veľa múdrych hláv to asi riešilo a nič sa nezmenilo. Takto nám to musí stačiť asi naveky.

V roku 2004 som sa zúčastnil ako zástupca rybárov mestského zasadnutia, kde sa tento problém riešil, a vtedy som predniesol, že daný stav je dôsledkom viacerých činiteľov, z ktorých najpodstatnejšie sú (činitele sú zoradené zostupne podľa miery ich negatívneho vplyvu na rybiu osádku):

1. existencia odľahčovacích výpustov mestskej kanalizácie do potoka,

2. existencia vyústení kanalizácie do potoka,

3. extrémne poklesy hladiny vody,

4. úplne nevhodné prekrytia potoka v meste,

5. úplne nevhodne zregulované úseky potoka v meste.

Prešlo krásnych pätnásť rokov a nič sa nezmenilo. Ryby hynú, lebo splašky sa vypúšťajú do potoka ďalej. Tento rok síce povolenie vodárňam už neplatilo, no ale nič to. V najhoršom pokuta odhryzne zanedbateľnú čiastku z každoročne rozdeľovaného tučného zisku. Tvoriť zisk a využívať zdroje. Tak sa správame k svojmu potoku, k svojej krajine aj k celej planéte. Do funkčného riešenia sa nik akosi nechystá, postačí pár pečiatok, výnimiek či mimoriadne povolenie.

Pán primátor a páni poslanci, Piešťanci, necháme TO – v Dubovej – zase plávať?

Odpadové vody z odľahčovacích objektov vypúšťala Trnavská vodárenská spoločnosť počas trvania prívalových dažďov 20. júna bez právoplatného povolenia. foto:supa

Marcel Kubo

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava