Južná časť mosta je bez zábradlia

  • Nezaradené
  • 31. júla 2019, 00:01

Kolonádový most v Piešťanoch po rokoch prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Počas minulotýždňovej tlačovej konferencie vedenie radnice ozrejmilo, čo stojí za dĺžkou trvania prác, ale aj to, aká teda bude výsledná farba zábradlia.

Zábradlie bolo minulý týždeň uložené na moste, kraj chránia zátarasy. (Autor: am)

Most začali rekonštruovať 12. júna. Podľa primátora Petra Jančoviča sa čakalo najmä na ukončenie všetkých kultúrno-spoločenských podujatí, ktoré sú s touto dominantou mesta neodmysliteľne späté Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny či Piešťanské Zlaté stuhy.

 Práce potrvajú 15 mesiacov. Mnohí sa cez sociálne siete čudovali, čo budú pracovníci na moste robiť jeden a štvrť roka a prečo musí byť obmedzená prevádzka práve počas leta, keď zvyknú domáci i hostia „korzovať“ po meste. Podľa vedenia radnice však ide o to, že viaceré stavebné úkony sú závislé od počasia. Časť treba spraviť ešte tento rok, kým je teplo, a neskôr po zime sa bude pokračovať. Kolonádový most bude kompletne vynovený azda po budúcom lete.

Na ten čas premiestnia aj sochu Ľudovíta Wintera. Primátor vyjadril z jeho osadenia veľkú radosť, lebo množstvo ľudí, ktorí po moste pred uzatvorením južnej časti prešli, sa s budovateľom kúpeľov zvečnili a fotografie z Piešťan tak obleteli celý svet. Winter zatiaľ dohliada na rekonštrukciu mosta z pôvodného miesta, avšak spoza plota, no po definitívnom vyjadrení pamiatkového úradu sa má sťahovať pred hotel Thermia Palace. Z mosta už stavebníci odstránili aj zábradlie. To bude čistené pieskovaním a prinavrátená mu bude pôvodná farba tyrkysová. Tá je na niektorých miestach viditeľná aj pod súčasnou olúpanou modrou.

Rekonštrukcia bude stáť 1,7 milióna eur. Sumou 950-tisíc eur prispel na obnovu mosta štát, zvyšných viac ako 750-tisíc zafinancuje mesto z vlastného rozpočtu. Práce realizuje vysúťažená firma Swietelsky-Slovakia, s. r. o. Počas celej rekonštrukcie bude most pre chodcov priechodný.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava