Novinky v platenom parkovaní už od augusta

Už vo štvrtok 1. augusta začne platiť časť nových pravidiel pre parkovanie v centre Piešťan. V širšom centre, ako je napríklad parkovanie na námestí pred mestským úradom, na Kollárovej alebo Kukučínovej ulici, cena za parkovanie v automate z 0,50 eur za hodinu narastie o 10 centov. Zásadnejšie zmeny v parkovaní čakajú autami najzahltenejšiu centrálnu mestskú zónu.


Pred nemocnicou po zmenách parkovacie karty už platiť nebudú. (Autor: mv)

Celodenné parkovanie pri hoteli Eden, pred nemocnicou A. Wintera až k hotelu Slovan a na Rázusovej ulici či veľkom parkovisku na Nálepkovej ulici poriadne predraží. Šoféri za hodinu státia od Edenu k Slovanu zaplatia dve eurá a na parkovisku na Nálepkovej 1 euro.

Táto skutočnosť sa však nepozdáva Štefanovi Kóňovi, riaditeľovi Nemocnice A. Wintera, ktorá stoji v turisticky najexponovanejšej časti mesta. Podľa jeho názoru mesto týmto opatrením skomplikovalo dochádzanie do práce jeho zamestnancom, ako aj dostupnosť ošetrenia pacientov v ambulanciách nemocnice. Zároveň vedeniu radnice vytkol, že tá s ním o pripravovaných zmenách nerokovala.

Na minulotýždňovej tlačovej konferencii však primátor Peter Jančovič
poprel, že by nerokoval s riaditeľom nemocnice. Zároveň pripustil, že na septembrové stretnutie zastupiteľstva pripraví novelizáciu všeobecne záväzného nariadenia mesta o parkovaní, kde, ak ju poslanci schvália, by bola klauzula, že pre potreby pacientov nemocnice mesto vyčlení osem parkovacích miest a ich regulácia, kto na nich parkuje, bude v kompetencii nemocnice.

Primátor zároveň objasnil, že zazamestnancom nemocnice môže vyjsť v ústrety tak, že pred poliklinikou (ktorá patrí nemocnici) na výpadovkena Drahovce môžu svoje autá odstaviť a on nechá upraviť grafikon odchodu autobusov tak, aby sa na svoje zmeny do centra mesta dostali. „K tomu však potrebujem od nemocnice nejaké údaje. Koľko zamestnancov a na aké zmeny v nemocnici pracujú. Bohužiaľ, nič také som od vedenia doposiaľ nedostal,“ vysvetlil primátor.

Dodatočne nám však vedenie radnice doručilo nasledujúce stanovisko k požiadavke riaditeľa nemocnice na zabezpečenie parkovania zamestnancov v centrálnej mestskej zóne: „Nemocnica bola budovaná ako lôžková časť, pre ambulancie slúžila pôvodne poliklinika. Vedenie nemocnice rozhodlo, že k lôžkovým častiam pribudnú aj ďalšie ambulancie (z tých novších imunoalergologická pre deti, ambulancia pediatrickej endokrinológie, angiologická ambulancia, neurologická ambulancia III, dokonca tam každý piatok je aj ambulancia plastickej chirurgie, asi 20 ambulancií). Nové ambulancie znamenajú zvýšenie počtu pacientov i personálu. Vedenie nemocnice nikdy nekomunikovalo s mestom o tejto novej situácii, že presúva alebo otvára ambulancie v priestoroch nemocnice v centre mesta.“

Na tlačovej konferencii Jančovič tiež vysvetlil, že mesto sa nemôže starať o parkovanie len zamestnancov nemocnice. „Pre zvyšok zamestnancov
iných prevádzok a zariadení by takéto jednostranné zvýhodňovanie
bolo diskriminačné,“ pripojila sa k slovám primátora prednostka mestského úradu Denisa Bartošová.

Ďalšie zmeny prídu v novembri

Ďalšie zmeny v parkovaní pribudnú v druhej etape novej parkovacej politiky mesta v novembri. Rozšíri sa pešia zóna a mesto inštaluje 23 nových parkovacích automatov, ktoré budú prenosné, a spoplatní sa parkovanie aj na Teplickej ulici, na časti ulice Pod Párovcami a čiastočne aj na parkovisku pri futbalovom štadióne. Podľa slov viceprimátora Michala Bezáka v prípade „parkomatov“ pôjde o solárne zariadenia, v ktorých bude možné platiť hotovosťou, cez SMS, platobnou kartou a QR kódom. Zároveň zaplatené parkovanie bude stotožnené s poznávacou značkou, za ktoré je parkovanie uhradené.

Tieto informácie budú prepojené s elektronickým registrom činnosti mestskej polície, s takzvaným MP manažérom, a policajti budú mať prehľad v reálnom čase o zaplnení spoplatnených parkovísk. A pri porovnaní výstupu z MP manažéra a obrazu z bezpečnostných kamier aj okamžitý prehľad o tom, kde postáva auto, ktoré si za parkovanie nezaplatilo.

Zdvojnásobí sa aj hodnota predplatených parkovacích kariet – pre obyvateľov Piešťan bude stáť 50 eur a pre cezpoľných 70 eur. Parkovacie karty však počas pracovných dní na veľkom parkovisku na Nálepkovej platiť nebudú.

Parkovací automat aj spôsob platby bude obdobný ako v Trenčíne. (Foto: mv)

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín