Vzácny sokol kobcovitý po desaťročiach opäť zahniezdil pri Trnave

  • Nezaradené
  • 28. júla 2019, 11:13

Hniezdenie kriticky ohrozeného sokola kobcovitého (červenonohého) neďaleko Trnavy potvrdili odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Tento druh tu zahniezdil po štyroch desaťročiach.


V oblasti Trnavy bolo posledné hniezdenie sokola s červenými nohami preukázané v 70. rokoch minulého storočia. (Autor: Jozef Chavko)

Od roku 2013 až doteraz bola na Slovensku známa len jediná lokalita, kde tento sokol preukázateľne vychovával svoje potomstvo. Informovala Lucia Deutchová, riaditeľka ochranárskej organizácie.

Ešte koncom 90. rokov na Slovensku hniezdilo 60 až 70 párov sokola kobcovitého. V niektorých častiach na juhozápade a juhovýchode to bol podľa Jozefa Chavka z Ochrany dravcov na Slovensku pomerne početný druh. Výrazné zmeny poľnohospodárskej krajiny, vrátane používania chémie, spôsobili, že sa tento sokol začal z prírody vytrácať.

„Napokon v roku 2012 na Slovensku nebol zistený ani jediný hniezdiaci pár. Vďaka rôznym projektom, sponzorom a aktívnej práci sme zlepšili hniezdne i potravné podmienky v piatich historických lokalitách. V jednej z nich sa podarilo populáciu zachovať a počet párov postupne rastie. Výsledky aktuálnej sezóny budú známe čoskoro, vyzerá to zatiaľ veľmi pozitívne,“ povedal Chavko.

V hniezde, ktoré postavila straka obyčajná, vychovávajú tri mláďatká. (foto: Jozef Chavko)

V oblasti Trnavy bolo posledné hniezdenie sokola s červenými nohami preukázané v 70. rokoch 20. storočia. V roku 2014 sa tu v hniezdnej dobe vyskytoval pár, ktorý však nezahniezdil. „Tento rok sa im to konečne podarilo. V hniezde, ktoré postavila straka obyčajná, vychovávajú tri mláďatká. Ide o prvé preukázané úspešné hniezdenie v tomto území po vyše 40 rokoch. O výskyte nás informovali miestni ľudia, s ktorými spolupracujeme,“ dodal Chavko.

Dôvodom úspešného hniezdenia môže byť podľa ochranárov aj mimoriadne dobrá dostupnosť dôležitej zložky potravy – hraboša poľného, ktorého je v tomto roku na poliach veľa. Ide o nepravidelný jav, ktorý sa u nás opakuje približne každé tri až štyri roky. Viaceré druhy dravcov a sov tak podľa vysvetlenia Romana Slobodníka z Ochrany dravcov na Slovensku hniezdia vo vyššom počte párov a majú tiež viac mláďat.

Prvýkrát po 30 rokoch sa tiež tento rok potvrdilo hniezdenie sokola červenonohého v Českej republike. 

SITA, foto: Jozef Chavko

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava