Počas hodiny parkovania na slnku sa môže interiér vozidla vyhriať na 47 stupňov

Pri vonkajšej teplote 35 stupňov sa počas jednej hodiny môže interiér auta zaparkovaného na slnku vyhriať na 47 stupňov Celzia a spôsobiť smrť dieťaťu alebo domácemu zvieraťu. Horúčava ohrozuje aj dospelého človeka v dobrej telesnej kondícii. Kampaň nezabudni na mňa v aute spustila aj slovenská polícia.


Polícia v rámci kampane Nezabudni na mňa v aute rozdáva letáky s upozornením (Autor: FB Polícia SR)

Prípadov, keď rodič zabudne dieťa v aute súhrou okolností, je vo svete veľa. „Po minuloročných prípadoch, keď rodičia zabudli svoje dieťa v aute, polícia SR pripravila projekt Nezabudni na mňa v aute. Najmä v období horúčav je nebezpečné nechať dieťa v aute čo i len na pár minút,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová


Teploty interiéru auta v prípade že stojí na slnku (Zdroj: asunow.asu.edu, Safwat Saleem/ASU)

Na základe výskumu Stanfordskej univerzity varovali experti z medzinárodnej siete AAA Auto pred smrteľným nárastom teploty v aute zaparkovanom na slnku. Niektoré prvky interiéru môžu dosahovať ešte vyššie teploty, napríklad sedadlá až 51 stupňov, volant 53 a palubová doska až 69 stupňov. Pri aute zaparkovanom v tieni, kde je vonkajšia teplota tiež 35 stupňov, dosahuje interiér 38 stupňov, palubná doska 48 stupňov, volant 42 a sedadlá 41 stupňov.

„Rýchlosť, s akou sa automobily môžu zohrievať, je veľmi nebezpečná, takže už keď je vonkajšia teplota okolo 20 stupňov Celzia, nemali by sme v zaparkovanom aute nechávať dieťa alebo zviera, inak sa ich telesná teplota bude postupne zvyšovať. Nie sú schopné toto teplo dostatočne rýchlo odbúrať a tento nárast teploty môže viesť k nebezpečnému stavu a ohrozeniu života,“ vysvetlila generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings Karolína Topolová. Rýchlosť ohrievania podľa nej závisí aj od typu vozidla. Malé mestské autá sa zohrievajú rýchlejšie než úpravy kombi alebo minivany.


Teploty v aute ak ho necháte v tieni (Zdroj: asunow.asu.edu, Safwat Saleem/ASU)

Podľa spoločnosti autocentier sa dá horúčava v aute zmierniť parkovaním v tieni, čiastočným otvorením okien (aspoň na dva centimetre), slnečnou záclonou alebo solárnym ventilátorom. „Najlepšie odpudzujú slnečné lúče svetlé autá a okná s certifikovanou ochrannou fóliou,“ informovala v tlačovej správe spoločnosť. Ani dodržanie všetkých pravidiel však podľa AAA Auto neoprávňuje majiteľa vozidla, aby v ňom nechal dieťa alebo domáce zviera.

pror/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín