Modrovská dychovka prináša hudbu už 110 rokov

  • Nezaradené
  • 24. júla 2019, 12:00

Najvýraznejšou podobou kultúrneho života na dedinách bývala hudba. Dodnes ju udržujú dychové a folklórne skupiny a obec Modrová nie je výnimkou – práve naopak. Tamojší muzikanti obohacujú región svojím umením už obdivuhodných 110 rokov. V sobotu 13. júla sa obyvatelia zišli v miestnom kultúrnom dome, aby okrúhle výročie modrovskej dychovky spoločne oslávili.

Modrovanka oslávila 110. výročie v miestnom kultúrnom dome. Foto: Jozef Michalka

Okrúhle oslavy vo veľkom štýle

Jubilejných 110 rokov dychovej hudby v Modrovej oslávili nielen samotní muzikanti, ale aj obyvatelia obce. Sobotňajšie oslavy sa začali slávnostnou svätou omšou v rímsko-katolíckom Kostole sv. Michala Archanjela. Po omši sa všetci zúčastnení za tónov dychovky slávnostným sprievodom presunuli do kultúrneho domu, kde sa konali oslavy.

Prišli starostovia okolitých obcí, súčasní aj bývalí muzikanti a ďalší čestní hostia. Akciu podporil Trenčiansky samosprávny kraj zastúpený predsedom Jaroslavom Baškom.

V programe vystúpili aj ostatné umelecké súbory z obce – folklórny súbor Modrovanky-Krojovanky, hudobná skupina M Melodic a tanečno-spevácky súbor Modrovan. Pozvánku na účinkovanie prijala aj DH Bučkovanka z Nového Mesta nad Váhom. Oslava pokračovala do skorých ranných hodín.

Teóriu nepoznali, mali však talent

V obci Modrová začiatky dychovky siahajú až do začiatku 20. storočia, konkrétne do roku 1909. Zakladateľom prvej dychovky tam, ale aj v ďalších obciach bol muzikant a nadšenec Michal Jurikovič z Dolnej Súče. Prvá kapela pod vedením Štefana Paulecha mala jedenásť členov.

Nová sedemčlenná kapela vznikla v roku 1932 pod vedením Jána Uhrína. Získala si veľmi dobrú povesť na veľkých spoločenských a náboženských akciách v širšom okolí. Zažiarila na púťach v Topoľčanoch či na dožinkoch v Trnave v roku 1939. I keď bez hlbších teoretických znalostí sa v kapele zišli prirodzené talenty. Okrem krásnych piesní zážitok umocňovali tradičné mužské kroje.

Kapela v rôznych obmenách pôsobila asi do roku 1962. Impulz na založenie novej prišiel s otvorením kultúrneho domu. Vo februári 1977 Jozef Váca založil kapelu Modrovanka. Počiatočný elán bol obrovský, záujemcov bolo viac než nástrojov. Počet členov súboru kolísal medzi 18 a 25, mal aj štyri speváčky. Vo vedení po J. Vácovi pôsobili učitelia Miloš Sedmák, Juraj Stolárik a najmä Emil Polák.

Investíciou do budúcnosti bola výchova žiackeho dorastu, na čom majú najväčšiu zásluhu E. Polák, Karol Bařina a Bartolomej Horňák. Vďaka ich dorastu sa kapela udržala v 90. rokoch, ba začas ich fungovalo i viacero. Napokon zostala jedna pod vedením B. Horňáka. Toho v roku 1997 nahradil Marián Vrbenský, ktorý ju vedie dodnes.

Modrovanka spája generácie

Kapelníkom Dychovej hudby Modrovanka je už 22 rokov M. Vrbenský. Najdlhšie hrajúcim členom je Jozef Dvorský, najstarším členom je dnes 67-ročný Jozef Kališ, najmladším 16-ročný Lukáš Dvorský, ktorý začínal v kapele v roku 2014. Stabilnými členmi sú aj bratia Milan a Pavol Dzurkovci, Jozef Kališ ml., Jozef Gašpar, Ondrej Garec a Tomáš Benech.

Rady členov kapely posilnila v roku 2012 prvá žena – Radka Kováčová z Banky. Na občasné hosťovanie prichádzajú vypomáhať aj Marek Božik, Marián Trautenberger, Ľubomír Gašparík, Pavol Čechvala, Martin Košík, Peter a Jozef Dedíkovci, Marián Burica, Vladimír Mitošinka, Emil Bielik, Štefan Marko, Cyril Potočný a Ivan Podolský. Nácviky vedie externý člen dychovky M. Trautenberger, o zaraďovanie piesní sa stará O. Garec. Ako speváci v kapele pôsobia Eva Grancová, Monika Struháriková a Jozef Kusovský.

Skúšky a nácviky, ktoré sa od roku 2010 uskutočňujú v jednej z miestností zrekonštruovaného kultúrneho domu, sa konajú nepravidelne, najmä pre neustále narastajúci počet vystúpení a nedostatok voľného času členov. Modrovanka má totiž každý rok v priemere 40 až 60 vystúpení. Najčastejšie ide o cirkevné a spoločenské podujatia a okrem podujatí doma muzikanti koncertujú aj v okolitých obciach a mestách. Všade sa stretávajú s pozitívnymi reakciami a ocenením. Jozef Dvorský

Dychovka má v obci vyše storočnú tradíciu. Foto: Jozef Michalka/archív DH Modrovanka
V rámci osláv nechýbala ani svätá omša. Foto: Jozef Michalka/archív DH Modrovanka
Hudobníci sa odfotili aj s predstaviteľmi obľúbeného seriálu Horná Dolná. Foto: Jozef Michalka/archív DH Modrovanka

(Údaje autor čerpal z brožúrky vydanej k 100. výročiu i zo skladačky vydanej k 110. výročiu dychovky.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava