Pripomenutie narodenín Štefánika bude tradíciou

  • Podujatia
  • 23. júla 2019, 09:00

Celé Slovensko si tento rok pripomenulo okrúhle sté výročie tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika. Spomenúť odkaz tohto výnimočného muža si však žiadalo i pri príležitosti dňa jeho narodenia. A od tohto prelomového momentu v našich dejinách v nedeľu 21. júla uplynulo už 139 rokov.

Na znak úcty voči generálovi osadili pred pamätník veniec. (Autor: am)

Pred budovou Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch sa v tretiu júlovú nedeľu stretli všetci, ktorí Štefánika považujú za mimoriadnu osobnosť. Pripomenúť si výročie generálových narodenín prišiel primátor Piešťan Peter Jančovič, ktorý nad podujatím prevzal záštitu, zástupcovia Spoločnosti gen. M. R. Štefánika, ktorí sa udalosť v spolupráci s Balneologickým múzeom rozhodli zorganizovať, ale aj návštevníci či bežní okoloidúci. Pristavili sa dokonca aj cudzinci, vypočuli si tóny slovenskej hymny či piesne Aká si mi krásna.

Riaditeľ múzea Vladimír Krupa prítomných oboznámil so Štefánikovým životom. Porozprával o jeho narodení, pomeroch, z ktorých pochádzal, ale aj o študentských časoch. „Štefánik patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenských dejín. No nielen slovenských, ale aj európskych a v širšom kontexte i svetových. Tento rok sme si ho pripomenuli množstvom podujatí, filmov, článkov, výstav, konferencií, seminárov či pietnych spomienok. Často sa pre okolnosti a nepoznanie presných príčin leteckého nešťastia, ktorého výsledkov bola nielen smrť generála Štefánika, ale aj dvoch talianskych letcov, sústreďuje pozornosť na tragédiu, a nie na jeho život,“ uviedol V. Krupa. Po priblížení jeho mladíckych liet sa vyjadril, že táto osobnosť by si zaslúžila vlastné samostatné múzeum.

Pred prítomných predstúpil aj primátor mesta, ktorý čiastočne naznačil, že budúci rok sa bude konať väčšie podujatie. „Som presvedčený o tom, že osobnosť generála Štefánika by mala byť inšpiráciou pre všetkých obyvateľov. Aj preto sme sa rozhodli, že v Piešťanoch zavedieme tradíciu slávnostných spomienkových stretnutí pri príležitosti jeho narodenín. Budúci rok to bude 140 rokov odo dňa, keď sa narodil, a verím, že sa nám podarí zorganizovať dôstojnú spomienkovú udalosť,“ povedal P. Jančovič. Na záver dodal jeden zo Štefánikových pamätných citátov.

O kultúrnu časť podujatia sa postaral herec Jozef Šimonovič, ktorý v dvoch vstupoch predniesol umelecké slovo.

Po skončení príhovorov sa prítomní presunuli pred Štefánikovu sochu, kde mu vzdali hold uložením pamätného venca.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek