Piešťanské pieskoviská v kontrole uspeli

  • Piešťany
  • 22. júla 2019, 08:00

Sezóna detských ihrísk
a vonkajších hier je v plnom
prúde. Nejeden malý človek sa
teší na moment, keď vhupne
do mäkkého piesku a začne
„vypekať bábovky“. Tento
rok piešťanských rodičov iste
poteší, že všetky doposiaľ
testované pieskoviská
v hygienickej kontrole obstáli.

Piesok na ihrisku Žihadielko v testovaní vyhovel. (Autor: am)

Kontrolu kvality pieskovísk v Piešťanoch vykonáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave. Súčasťou takejto kontroly je odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie, kde hygienici skúmajú prítomnosť „vybraných indikátorov mikrobiologického a parazitárneho znečistenia“. Zjednodušene povedané, odborníci sa snažia zistiť, či sa v piesku nenachádzajú akési baktérie, parazity alebo napríklad stopy zvieracích fekálov.

Prvá etapa testovania piesku sa uskutočňovala od marca do júla. Krajskí pracovníci odobrali spolu 20 vzoriek, z toho šesť pochádzalo z pieskovísk na území Piešťan – tri verejne dostupné a tri v areáli materských škôl.

Odborníci kontrolovali piesok na ihrisku za OD Kaufland na Adame Trajane, na tom istom sídlisku, no na Ulici E. F. Scherera pri cyklodráhe, a na Vážskej ulici na Žihadielku. V prípade škôlok išlo o MŠ 8. mája 2, MŠ 8. mája 4 a MŠ na Staničnej ulici.

Všetky piešťanské pieskoviská v testovaní vyhoveli a pre deti tak v čase kontroly boli zdravotne neškodné. Výsledky sú priaznivé aj z toho pohľadu, že v minulom roku hygienici našli v niektorých vzorkách prítomnosť koliformných baktérií, ktorých prenášačom sú väčšinou túlavé zvieratá. Správca pieskoviska je v takom prípade vyzvaný k vyčisteniu alebo k výmene piesku, čo bolo v tom čase aj vykonané.

Z celého kraja vyšla nevyhovujúco tento rok iba jedna vzorka, a to z verejného pieskoviska v Kamennom mlyne v Trnave. V tomto prípade prevádzkovateľ zabezpečil výmenu piesku.

Ďalšie vzorky budú odobraté v druhej etape v mesiacoch august až november.

(am)

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav