Recepty na letné dni

  • Nezaradené
  • 20. júla 2019, 12:00

V dnešnom vydaní sa trošku pozrieme na ďalšiu obľúbenú zeleninu – brokolicu. Táto zelenina, sfarbená nazeleno, obsahuje neskutočne veľa vitamínov, najmä C a D, stopových prvkov, protialergénnych či protirakovinových látok. Podľa amerických vedcov je veľmi účinná pri liečbe rakoviny prostaty. Dá sa pripraviť na veľa spôsobov, avšak namiesto varenia sa odporúča použiť parný hrniec, čím zelenina nestratí dôležité živiny.

Zapečená brokolica (Autor: Slavomíra Nováková)

Zapečená brokolica

Suroviny pre 4 osoby:

2 stredné veľké brokolice

300 g šunky

2 kelímky kyslej smotany

2 mozzarelly

2 vajcia

200 g eidamu alebo ementálu

soľ, korenie, kurkuma, slnečnicový olej podľa potreby

Postup:

Brokolicu sparíme v parnom hrnci a rozoberieme na ružičky, z ktorých polovicu uložíme na vymastené dno zapekacej misy. Na brokolicové ružičky navrstvíme plátky šunky a na ne pozdĺžne pokrájanú mozzarellu. Dochutíme soľou, korením a kurkumou. Navrch poukladáme druhú polovicu brokolice. Vajíčka rozhabarkujeme s kyslou smotanou, pridáme nahrubo nastrúhaný eidam (ementál) a vylejeme na masu. Pečieme na 180 stupňoch v prikrytej mise asi 20 minút a potom odkryté 15 minút. Porcie môžeme ozdobiť kečupom. Podávame s uvarenými zemiakmi alebo s celozrnným pečivom.

Dobrú chuť! Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava