Piešťanskí hoteláci na cestách po Brazílii za tajomstvom kávy

  • Nezaradené
  • 20. júla 2019, 10:00

Usilovná práca, štúdium, túžba a vôľa ísť za svojimi snami sa vypláca. Vie o tom aj dvojica študentov z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, ktorí v baristickej súťaži Slovak Barista Cup junior zaujali odbornú porotu natoľko, že im umožnila cestovať do Brazílie a spoznať proces odohrávajúci sa na kávových plantážach naživo všetkými zmyslami.

Piešťanská výprava medzi kávovníkmi: (zľava) Bianka Šmatláková, Milan Elčík a Ján Fuksa (Autor: archív HAĽW)

Do juhoamerickej Brazílie cestoval z Piešťan Ján Fuksa, ktorý sa stal najlepším junior baristom za rok 2018. Rovnako z hotelovej akadémie s ním cestovala aj Bianka Šmatláková, najlepšia junior baristka v kategórii študentov prvých ročníkov, tiež za rok 2018.

Sprevádzal ich učiteľ Milan Elčík, bez ktorého by úspechy dosiahli len sťažka. Svojou odbornosťou a prístupom k študentom dosiahol, že sa vďaka nemu už viacerí jeho zverenci postavili na vytúžené stupne víťazov. Ako poďakovanie za jeho doterajšiu prácu si cestu do Brazílie preňho pripravila hotelová akadémia v spolupráci so školiacim strediskom Academy of Coffee, ktorá baristickú súťaž každoročne usporadúva.

Okrem nich cestovala do Brazílie aj Valéria Valeková zo Strednej odbornej školy Stará Ľubovňa, tretia najlepšia junior baristka za rok 2018, najlepšia junior baristka Júlia Filičková z rovnakej školy a Ján Vass, profesionálny barista a lektor Academy of Coffee.

Celú výpravu čakalo na opačnom konci sveta množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Akýmsi „kávovým Disneylandom“ sú totiž pre väčšinu baristov bezpochyby krajiny, ktorých obyvatelia zasvätili káve celý svoj život. Nejde len o jej správnu prípravu a rôzne formy servírovania, v prvom rade je život týchto ľudí plný ťažkej a komplikovanej práce. Predtým, ako si šálku kávy môžeme vychutnať, prechádza dlhým a náročným procesom.

Ak patríte k milovníkom kávy aj vy, usaďte sa so šálkou tej svojej obľúbenej a vychutnajte si ju pri čítaní nasledujúcich riadkov, ktoré opisujú výlet niekoľkých úspešných mladých ľudí. Absolvovali ho na prelome mája a júna.

Brazíliu si užili plnými dúškami

Brazílske dobrodružstvo sa pre slovenskú výpravu začalo v Rio de Janeiro. Mesto samby a karnevalu im ihneď ukázalo obe svoje strany a obrovské rozdiely. Slamené chatrče a polihujúcich ľudí bez domova striedali luxusné vily s vlastnou ochrankou. Dočasným domovom Slovákov sa stala jedna z najznámejších pláží sveta – Copacabana. Vďaka neďalekému hotelu, v ktorom boli ubytovaní, si užili okrem nezabudnuteľného výhľadu na nekonečný Atlantik aj turistami vyhľadávaný nočný život tejto štyri kilometre dlhej a bielym pieskom obsypanej pláže.

Navštívili aj významné pamiatky, ako je socha Krista Spasiteľa, turistická vyhliadka Sugarloaf Mountain či jednu z najstarších kaviarní sveta, Confeitaria Colombo.

Navštívili aj významné pamiatky, ako je socha Krista Spasiteľa.

Nazbierali veľkú kopu vedomostí

Ďalšie dni patrili mestu Londrina v štáte Parana. Prezentácie a odborná exkurzia v agronomickom inštitúte IAPAR priblížila tímu život kávovníkov. Správne sadenie, vplyv poveternostných podmienok, šľachtenie nových odrôd i rôzne choroby, ktoré devastujú jednotlivé kávovníky, ale aj celé plantáže, boli hlavné témy hostiteľov. Zážitkom pre výpravu bolo vidieť naživo obrovské fóliovníky, v ktorých prebiehal výskum odolnosti kávovníkov voči chorobám, plesniam a infekciám. Deň zakončili skvelými kávami typicky brazílskych coffee shopov.

Hlavný program sa niesol nielen v duchu vedomostí, ale i získavania zručností. Kávovníková plantáž Fazenda California, nachádzajúca sa v meste Jacarezinho v štáte Parana, pripravila pre našich víťazov bohatý program. Začiatok bol venovaný spomienkam a ďakovaniu v katedrále Inmaculada. Katedrála je známa nástennými maľbami, ktoré takmer vôbec nepôsobia realisticky. Jedinečným zážitkom bola prehliadka historických skvostov, medzi ktoré patrila aj replika plátna, do ktorého bol po zvesení z kríža zabalený Ježiš.

Slávna pláž Copacabana bola jednou zo zastávok Slovákov

Majiteľom farmy Fazenda California je Luiz Robert Saldanha Rodrigues, jeden zo zakladateľov spoločnosti Capricornio Coffee. Farmu vedie spolu so svojou manželkou. Počas prechádzky medzi kávovníkmi Luiz spolu s Edgardom Bressanim načreli do histórie farmy i výberovej kávy v Brazílii. Samotný vplyv poveternostných podmienok na úrodu, rôzne formy zberu, ba dokonca dôležitosť a techniky orezávania kávovníkov boli ďalšími témami, vďaka ktorým bolo spoznávanie kávy zábavou. Nezostalo iba pri teórii. Na konci prechádzky boli pripravené vedrá spolu s triediacimi sitami. Išlo sa zbierať.

Po zberoch nastali konkrétne typy spracovania. Okrem základného Edgard predstavil aj nové metódy fermentácie, vďaka ktorým získavajú brazílske kávy netradičný chuťový profil. To, samozrejme, bolo potrebné ihneď overiť. Počas troch riadených degustácií ochutnali takmer 30 vzoriek, v ktorých okrem aróm a chutí porovnávali podiel TDS (rozpustných látok), hladinu pH a množstvo ďalších parametrov, ktoré ovplyvňujú kvalitu danej úrody.

O ťažkých podmienkach pestovania kávy, oddanosti jej pestovateľov, ale i priamej pomoci celosvetovo uznávaných odborníkov a vedcov sa rozprávalo v srdci spoločnosti Capricornio Coffee v meste Piraju. Okrem zaujímavých stretnutí boli predstavené aj viaceré projekty na podporu farmárov i výberovej kávy z oblasti Kozorožca.

Cestovatelia si užili aj degustáciu.

Záver dobrodružstva patril farme Morada de Prata, čo v preklade znamená Strieborné obydlie. Farma je ozajstným striebrom až priam zlatom jej majiteľov, pretože leží v srdci chránenej oblasti a je obklopená nedotknutou prírodou. Posledné dni si tak výprava užila v tichom prostredí obklopená zvieratami, vodopádmi a vlastnými myšlienkami. Členitý reliéf a kávovníky v ťažko dostupných terénoch bolo možné vidieť vďaka prehliadke na terénnych autách, čo patrilo medzi tie adrenalínovejšie spomienky.

Výlet im dal mnoho

Ján Fuksa sa baristike venuje naplno. „Pobyt v Brazílii bol niečím, čím som sa posunul míľovým krokom vpred. Najväčším zážitkom bol pre mňa celkový prístup pestovateľov a ich zamestnancov. Svoju prácu robia s veľkou láskou a úctou. Vzťah medzi farmárom, pražiarom a baristom je veľmi dôležitý, pretože bez správnych informácií od farmára pražiar ani barista nedostane maximálnu chuť kávy do šálky,“ povedal junior barista roka 2018, podľa ktorého sa netreba báť svojich snov.

„Som síce mladý, ale zistil som, že ak nevyužijem šance, ktoré mi prídu do cesty, v živote sa ďaleko nedostanem. Pri súťažení má človek desať minút na to, aby bol kráľom pódia. Tých desať minút má barista na to, aby všetkým ukázal, čo je v ňom. V tých pár minútach vám patrí všetka pozornosť okolia, tak prečo neukázať, že som dobrý v tom, čo ma baví. Potlesk od vašich kamarátov a učiteľa, ktorý vás na ten daný moment pripravoval, je na nezaplatenie,“ dodal študent piešťanskej hotelovej akadémie.

Na farme si vyskúšali zber a triedenie kávy

Bianka Šmatláková súťažila ako prváčka, a i keď mala sebavedomie veľmi malé, vďaka príjemnej rodinnej atmosfére súťaže sa uvoľnila a nakoniec vyhrala pohár za najlepšiu techniku. V rebríčku prvákov mala napokon najvyšší počet bodov. „Dozvedieť sa, že poletím do Brazílie, bol neopísateľný pocit plný emócií a radosti. Dojalo ma to k slzám. Splnil sa mi sen. Pre mňa ako baristku bol pobyt v tejto krajine veľmi významný. Dozvedela som sa množstvo informácií zo života kávy, ale i ľudí, pre ktorých je viac ako len kávou. Spoznala som celý proces kávy od zasadenia kávovníka až po moment, keď sa káva dostáva do šálky. Objasnilo mi to myseľ a o káve už nebudem rozmýšľať ako predtým,“ uviedla hoteláčka.

Takýto výlet nesmierne obohatil aj pedagóga Milana Elčíka, ktorý vedie baristický krúžok v škole už viac než päť rokov: „Pobyt v Brazílii pre mňa znamenal asi toľko, ako vyskúšanie skutočného mrazu na vlastnej koži a ľadu pod nohami pre fantastických atlétov z Jamajky vo filme Kokosy na snehu. Nikdy nemôžete niečo robiť alebo hovoriť o tom s istotou, až kým to sami nezažijete. Zažiť, ovoňať, ochutnať, ochytať všetko, čo sa skrýva za šálkou kávy, mi pomohlo pochopiť ľudí, ktorí ju pre nás s láskou pestujú a spracovávajú. Čo všetko sa musí stať, aby sme si doma či v kaviarni vychutnali tú svoju kávu, boli pre mňa vedomosti, ktoré ako pedagóg nedokážem vyvážiť zlatom.“

Milovníci kávy zažili mnoho, z opačného konca zemegule pricestovali plní zážitkov a vedomostí, z ktorých budú čerpať ešte dlhé roky. 

academyofcoffee.sk/(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela