Futbalistov PFK povedie Martin Javorka: „Aj v piatej lige budeme mať najvyššie ambície.“

  • Nezaradené
  • 20. júla 2019, 14:00

Futbalistov PFK Piešťany bude v sezóne 2019/2020 viesť tréner Martin Javorka, ktorý doposiaľ v klube trénoval dorastencov. Pod jeho vedením sa áčko na nadchádzajúci ročník piatej ligy, skupina západ, už začalo spoločne pripravovať a futbalisti z kúpeľného mesta v ňom budú opäť mať najvyššie ambície.

Martin Javorka pred dvomi sezónami nastupoval aj ako hráč A-mužstva PFK (Autor: archív PFK)

Na začiatku prípravy sme sa s novým trénerom piešťanských futbalistov Martinom Javorkom pozhovárali.

Posledné tri sezóny ste v PFK trénovali dorastencov a od novej sezóny budete viesť A-tím, kam spolu s vami prichádza aj viacero mladých hráčov z dorastu. Bolo práve toto myšlienkou a prirodzeným vývojom, že sa spoločne presuniete do seniorskej kategórie?

Ako hovoríte. Táto myšlienka vznikla naším vstupom do futbalu v Piešťanoch pred tromi rokmi, keď do PFK prišla partia okolo Erika Hlavatého. Vtedy som prevzal dorastencov s tým, že budem pri nich pôsobiť tri sezóny. Vedeli sme, že každý rok sa budú niektorí hráči posúvať vyššie a práve po treťom roku bude medzi dospelých prechádzať najviac chlapcov. Vízia bola, že následne prevezmem kategóriu mužov a gro zostavy budú tvoriť mladí odchovanci.

V pondelok 8. júla ste odštartovali prípravu na sezónu 2019/2020, ktorú bude PFK hrať v piatej lige západ. Čo všetko v nej plánujete absolvovať?

Minulá sezóna bola dosť dlhá a končila sa neskoro. Preto bolo treba dať hráčom aj prestávku na oddych. V pondelok sme začali spoločný tréningový proces, no bude kratší než obvykle, keďže už 4. augusta sa začína ligová súťaž. V tomto období by sme toho chceli stihnúť čo najviac. Či už po kondičnej, silovej a rýchlostnej stránke, ale aj po hernej a taktickej. Máme teda pred sebou dosť práce, no verím, že sa na sezónu kvalitne pripravíme.

Predstavíte sa počas nasledujúceho mesiaca aj v nejakých prípravných zápasoch?

Niečo už máme dohodnuté, ale prípravných zápasov nebude veľa, pretože už 28. júla nás čaká duel Slovenského pohára proti Jacovciam. Okrem toho sme prihlásení aj do Prezidentského pohára, čo je novinkou Slovenského futbalového zväzu. Budú ho hrať víťazi šiestych líg z celého Slovenska.

Ako bude vyzerať káder v nasledujúcej sezóne? Sú okrem toho, že prišli viacerí dorastenci, známe nejaké príchody alebo odchody?

Z minuloročného kádra skončil Patrik Szabo, ktorý sa začal naplno venovať trénerskej činnosti pri mládeži. Moja filozofia je postaviť klub na piešťanských odchovancoch a hráčoch z blízkeho okolia. Určite dostanú šancu chalani, ktorí prichádzajú z dorastu. Ešte by som chcel, aby sme doplnili káder o jedného skúseného futbalistu. Či už vekovo, no hlavne futbalovými skúsenosťami, ktorý by dokázal usmerniť spolu s ďalšími skúsenejšími hráčmi mladých chlapcov okolo seba a bol by pre nich pozitívnym vzorom. Chceme pokračovať v nastolenom trende, čo sa týka športových ambícií, ale hlavne aby tu boli hráči a ľudia, ktorí majú vzťah ku klubu a k Piešťanom. Už aj v nižších mládežníckych kategóriách máme viacero talentovaných chalanov, a ak to bude takto pokračovať, o budúcnosť piešťanského futbalu sa nebojím.

Podľa mojich informácií je v hre návrat Jaroslava Prekopa, odchovanca Piešťan, ktorý pôsobil dlho v najvyššej slovenskej súťaži či v zahraničných kluboch. Ako to s ním vyzerá?

Pre nás by to bolo úplne ideálne, Jaro je presne typom futbalistu, akého by som si predstavoval pre doplnenie kádra. Momentálne je to tak 50 na 50. Má ešte nejaké ponuky z Rakúska, ktorým ťažko môžeme konkurovať, no uvidíme.

Kto všetko bude tvoriť váš najužší realizačný tím?

Asistentom bude doterajší tréner Martin Krajčovič, vedúceho mužstva bude zastávať doterajší náhradný brankár Dodo Gula a ďalej budeme mať maséra, ktorý ešte je v štádiu riešenia.

Áčku PFK sa v posledných troch sezónach zakaždým podarilo vyhrať súťaž, v ktorej nastupoval, a postúpiť vyššie. Teraz vás čaká piata liga západ, ktorá bude náročnejšia. Menia sa nejako ambície, či opäť je prioritou postúpiť?

Z futbalového rebríčka je piata liga jedna z najhorších súťaží, čo sa týka ambícií. Hrajú ju mužstvá, ktoré nechcú hrať okresnú súťaž, ale zároveň nemajú športové ambície smerom vyššie. Piata liga bude mať 11 účastníkov, čo nie je príliš atraktívne, no musíme sa s tým popasovať. Chceli by sme touto súťažou prejsť a, samozrejme, postúpiť vyššie. To bude ako v minulých sezónach naším cieľom a verím, že na to máme.

Ste známy tým, že vaši zverenci sa prezentujú atraktívnym útočným futbalom. Predpokladám, že sa na tom nič nemení…

Určite nie. Mám výhodu, že gro mužstva som už trénoval v doraste a viem, na akých postoch sú chlapci schopní nastupovať a alternovať a čo môžeme od seba očakávať. V kombinácii so stabilnými hráčmi áčka z minulej sezóny sa určite budeme snažiť prezentovať atraktívnym moderným futbalom, ktorý bude účelový.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel