Festival ukončil koncert Slovenskej filharmónie

  • Nezaradené
  • 20. júla 2019, 08:00

Od 31. mája do 8. júla trval už 64. ročník music festivalu Piešťany. Počas viac ako mesiac trvajúceho podujatia plného kultúry sa na pódiu Domu umenia a ďalších scénach predviedli desiatky umelcov. Program bol pestrý a to svoje si v ňom našiel azda každý. Druhé najstaršie kontinuálne trvajúce podujatie tohto typu na Slovensku opäť prilákalo tisíce divákov.

Majstrovskú hru na klavíri predviedol Marián Lapšanský (Autor: am)

Hudobný festival otvárali domáci Lúčničiari programom prezentovaným pri príležitosti oslavy nedožitých 91. narodenín „otca súboru“ Štefana Nosáľa.

Záver festivalu patril opäť takpovediac domácemu súboru, Slovenskej filharmónii. Predstavila sa v pondelok 8. júla s predohrou k Mozartovej opere Figarova svadba, Koncertom pre klavír a orchester, kde sa ako sólista predviedol generálny riaditeľ súboru Marián Lapšanský, a napokon umelci zahrali Bratislavskú omšu Štefana Németha-Šamorínskeho.

Väčšina podujatí sa realizovala v priestoroch Domu umenia, no umelci sa predviedli aj v hoteli Thermia Palace, v Hudobnom pavilóne v mestskom parku, v Empírovom divadle v Hlohovci a po prvý raz v Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom.

Leitmotívom 64. music festivalu boli výročia, väčšinou oslavy narodenín, respektíve založenia súborov. „Najstarší jubilant bol Rozhlasový Big Band Gustava Broma, ktorý oslávil 80 rokov existencie. Medzi čerstvými sedemdesiatnikmi je Slovenská filharmónia a Slovenský ľudový umelecký kolektív, šesťdesiatnička bola Štátna opera Banská Bystrica a päťdesiatnička košická filharmónia,“ povedala Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia Piešťany.

Okrem týchto veľkých narodeninových podujatí sa v uplynulom mesiaci realizovali aj komorné podujatia v malej sále či na iných scénach i mimo Piešťan.

Hudobný festival sprevádzali viaceré výstavy. Návštevníci si mohli prezrieť dokumentárny súbor diel, tiež výstavu európskych autorov, ktorí prezentovali väčšinou grafiky či sochy. Ďalšia výstava zachytáva priateľstvo Jozefa Bubáka s opernou speváčkou Jelenou Obrazcovou, ale inštalovaná je aj výstava 60 rokov Slovenskej filharmónie. „Ostatných desať rokov na tejto výstave zachytených nie je, ale sme radi, že sme ju mohli uviesť. Návštevníci si mohli zaspomínať na zakladajúcich členov, renomovaných sólistov, dirigentov, ale videli tiež, ako sú zrekonštruované priestory Reduty, kde súbor sídli. Výstavu sme doplnili o informáciu, že prvých 16 rokov sme boli súčasťou Slovenskej filharmónie,“ prezradila riaditeľka.

Festival bol podľa E. Bjeloševičovej rôznorodý, bohatý: „Návštevnícky bol úspešný. Takmer z každého podujatia odchádzali diváci veľmi spokojní a napriek tomu, že počas festivalu boli vonku neznesiteľné horúčavy, tak nás mnohí poctili svojím záujmom o podujatia.“

Už teraz festivalový výbor pracuje na nasledujúcom 65. ročníku podujatia. „Skončili sme 64. festival a už vieme asi o štyroch alebo piatich podujatiach, ktoré budeme prezentovať budúci rok. Festival sa teda pripravuje minimálne s predstihom jednej umeleckej sezóny,“ skonštatovala riaditeľka, pričom prezradila, že s majstrom Karlom Dohnalom a Zemlinským kvartetom dohadovali koncert až tri sezóny.

Pracovníkov teraz čaká zaslúžený odpočinok, kým začne v auguste ďalší festival, tentoraz 20. ročník Organových dní v Piešťanoch. „Moji kolegovia sú veľmi oddaní svojej práci. Fungujeme tu naozaj v rodinnej atmosfére a zažívame všetko, čo do rodiny patrí – aj to lyrickejšie, aj to hektickejšie. Počas festivalu už pripravujeme propagačné materiály a ďalšie dôležité veci ohľadom nasledujúcich podujatí,“ dodala E. Bjeloševičová.

Môžeme sa teda tešiť, čo pracovníci pripravujú.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav