Polícia pripravila pre deti parádny tábor

  • Nezaradené
  • 19. júla 2019, 10:00

Piešťanské deti si naplno užili prvé prázdninové dni v tábore, ktorý pre ne vymysleli a pripravili pracovníci Mestskej polície v Piešťanoch a dobrovoľníci. Šantili, učili sa základy prvej pomoci, navštívili rodný dom Jozefa Kronera, súťažili, športovali a zažili aj karneval či diskotéku.

Nechýbala ani opekačka. foto: archív MsP Piešťany

V nedeľu 30. júna sme odštartovali naše táborovanie a výletovanie s deťmi zo základných škôl v Piešťanoch. Cestou sme si prezreli Dujkov mlyn v Dohňanoch a navštívili sme Manínsku tiesňavu so symbolickým cintorínom horolezcov, ktorí zahynuli v horách. Večer sme už „okupovali“ horský hotel Hájenka v Makove – Kopaniciach. Okolo úžasné ticho a šum lesa, civilizácia v nedohľadne, blízko nás hranice medzi Českou a Slovenskou republikou, ktoré sme si boli i prezrieť.

V pondelok sa už začal táborový program. Zaujímavú besedu s množstvom otázok od detí nám pripravili príslušníci Policajného zboru SR z Čadce, priamo z dopravného inšpektorátu. Mohli sme si „fúknuť“ do prístroja na meranie alkoholu z dychu a kolegovia nám pripravili aj ukážky výzbroje a výstroje.

Popoludní sa horúčava dala krájať, tak sme si spravili aquapark priamo pri hoteli – plechová vaňa a záhradná sprcha zabavili viac ako šmykľavka na kúpalisku. Fyzickú kondíciu sme overili pri športovaní, dievčatá zumbovali v rytmoch latina a chlapci striedavo hrali futbal a trénovali na súťaž streľbu zo vzduchovky. Večer nás prekvapila riadna búrka, a tak sme si ho užili s vtipmi a stoličkovým tancom. Vyšantili sme sa až do večierky.

Ďalší deň nás učili inštruktorky z Červeného kríža v Žiline, ako sa zachovať v krízových situáciách, ako podať prvú pomoc, umelé dýchanie a masáž srdca, ako vyzerá stabilizovaná poloha, ako zachrániť dospelého a dieťa, keď sa dusí. Všetko si deti vyskúšali a už budú vedieť, ako zachrániť blízkeho, kamoša či niekoho, kto potrebuje rýchlu zdravotnú pomoc.

A popoludní hor sa na výlet do lesa. Prešli sme celú trasu na Veľký Javorník, obdivovali krásy prírody, studničky, čučoriedky a podpísali sa i do turistickej knihy na vrchole. Vyčerpaní, ale spokojní sme sa pustili do streleckej súťaže, kde sa darilo viac chlapcom. Vyhral Marko Škrabák, druhý skončil Dávid Blaška a tretie miesto patrilo Deborah Dominovej.

Streda bola výletná, navštívili sme rodný dom Jozefa Kronera v Staškove, obdivovali jeho ocenenia, okrem iných sošku Oscara, ktorú získal, a dozvedeli sa veľa o jeho živote a blízkych. Prešli sme si aj chodník, na ktorom sa nachádzali kulisy z jeho filmov. Naše kroky potom nasledovali do oblasti Trojmedzia, miesta, kde sa stretávajú tri štáty: Česko, Slovensko a Poľsko. Prešli sme si všetky stanoviská a dali si malý oddych a občerstvenie v drevenej kolibe. Večer bola opekačka, ako sa patrí. Nezabudli sme na špekáčiky, slaninku, ktoré zmizli zo stola ako mávnutím čarovného prútika. Deti si pochvaľovali, ale chladný večer nás vyhnal do tepla postelí.

Vo štvrtok sa chystali táborové trhy, na ktoré sa už táborníci tešili. Museli prejsť cez štyri stanovištia a splniť športové úlohy, za ktoré získali body. Potom sa v rámci tomboly rozdelili balíčky s krásnymi cenami a začali sa výmenné trhy. Trma-vrma bola riadna, ale na záver tie šťastné úsmevy stáli zato, keď si vybojovali niečo, čo sa im najviac páčilo.

Popoludní sa chystali karnevalové masky a sám veľký Cézar rozhodoval o tom, kto mal najkrajšiu masku. Víťazstvo získal Marcus Chippa ako Michael Jackson, nasledoval Michal Pečenka ako vojenská zdravotná služba, tretia bola Lucia Briganová ako ananás. Všetkých sme ocenili sladkosťou za ich snaženie, prípravy, nápady. Večer sme mali vyhodnotenie celého tábora, kde sme ocenili i čistotu izieb. Pri bodovaní pomáhali pani zdravotníčka a čašníčka hotela. Najväčší poriadok v izbe mali bratia Jakub a Matias Košinárovci a Dávid Grznár.

Ráno nás čakalo balenie, upratovanie a trávili sme ešte dopoludnie v lone makovskej prírody. Všetko dobre dopadlo, cesta domov ubehla rýchlo a veríme, že dlho budeme v dobrom spomínať.

Poďakovanie patrí všetkým vedúcim, našej zdravotníčke Renáte Durdyovej, ktorá bola pre deti i mamou, ošetrila každú ranku, aj tú na duši, a takisto veľké „ďakujeme“ smeruje k poslancovi Martinovi Cifrovi, ktorý ako dobrovoľník zastával v tábore post oddielového vedúceho. 

Títo piešťanskí školáci zažili tábor mestskej polície v okolí Makova.
Navštívili aj Staškov či Trojmedzie, kde sa stretávajú Slovensko, Česko a Poľsko.
Cézar rozhodoval, ktorá maska je najkrajšia.
Najlepším odovzdala diplomy členka MsP a peer aktivistka Viera Dominová.

Viera Dominová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav